Ikke anerkjenn Mahmoud Ahmadinejad som Irans president

Idag innsettes Mahmoud Ahmadinejad som Irans president. Venstre har sendt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og bedt ham sørge for at regjeringen ikke anerkjenner innsettelsen av Ahmadinejad som Irans preseident.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Etter at Ahmadinejad ble utropt som vinner i valget i Iran har det kommet flere bevis på at valget ikke har foregått på riktig vis etter demokratiske spilleregler.

 Skei Grande og Elvestuen har sendt brev til UD.

Skei Grande og Elvestuen har sendt brev til UD.
Foto: Caroline Roka

– Anklagene om valgfusk har styrket seg i løpet av sommeren og mye tyder på at presidentvalget i Iran ikke var et fritt og demokratisk valg, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

I kjølvannet av valget har regimet stått bak voldsbruk mot fredelige demonstranter hvis krav kun har vært respekt for elementære demokratiske rettigheter. Mange demonstranter og opposisjonelle er fengslet. Ifølge Irans egne offisielle kilder er minst 20 personer drept.

Kupp
Det iranske regimet har ikke vist vilje til å undersøke beskrivelser om valgfusk, akseptere omtelling av avlagte stemmer eller vært villig til å gjennomføre nyvalg.

– Sommerens hendelser med valgfusk, undertrykkelse av fredelige demonstranter og tilsidesettelse av Irans egen grunnlov kan etter Venstres mening ikke betraktes på noen annen måte enn som et kupp, sier Elvestuen.

– Venstre mener det internasjonale samfunn bør rette et så sterkt press som mulig mot regimet. Å nekte anerkjennelse av Irans nye regime er et sterkt politisk virkemiddel som vil vise at Norge tar avstand fra menneskerettsbruddene vi har sett i forbindelse med og etter valget, sier Elvestuen.

Venstre ber derfor på denne bakgrunn den norske regjering om ikke å anerkjenne innsettelsen av Mahmoud Ahmadinejad som Irans president for en ny periode.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**