Vi må ikke tåle så inderlig vel…

Verdenssamfunnet har et ansvar for å hjelpe folk ut av ufrihet. Der demokratiet står svakt eller er helt fraværende, undertrykkes både grupper og enkeltindivider, skriver Roar Sollied.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Siden det omdiskuterte presidentvalget i Iran i vår har protestene vært sterke både i og utenfor Iran. Kandidatene ble først filtrert av ayatollah Khameini og president Ahmadinejads vekterråd, og den kandidaten som kunne være i nærheten av å danne et demokrati, ble rett og slett ekskludert fra å delta. Som i diktaturer ellers brukes vold og trusler for å holde opposisjonelle i sjakk.

Verdenssamfunnet har et ansvar for å hjelpe folk ut av ufrihet. Der demokratiet står svakt eller er helt fraværende, undertrykkes både grupper og enkeltindivider. Det kan være opposisjonelle eller kvinner, ja sågar barn. Det offentlige Iran praktiserer et kvinnesyn fra den mørkeste middelalder i Europa.

Urett
Leyla Mafi var bare åtte da hun ble tvunget til prostitusjon. Før hun ble ti hadde hun født et barn. For det ble hun dømt til hundre piskeslag. I tenårene ble hun solgt til forskjellige menn og fikk flere barn. Hun ble utsatt for voldtekter og mer straff. I mai 2004 ble hun dømt til døden for brudd på den iranske kyskhetsloven.

Tyranner og yppersteprester med slikt budskap må erstattes av noen som respekterer menneskelige rettigheter og frihet. Langt borte, ja vel. Men man skal ikke tåle den urett som ikke rammer en selv. En stat skal være forsikringen mot overgrep av individer, og ikke være selve overgriperen.

Stopp de illiberale
Snart er det presidentvalg i et av Irans naboland, Afghanistan. Bortimot 40 kandidater stiller for å bli president i et av verdens mest tungstyrte land. Der fins også verdens mest ekstreme bevegelse, Taliban, som vil bruke terror og drap for å forhindre frie valg.

Da Taliban styrte Afghanistan på slutten av 90-talet, var det forbudt for jenter å gå på skole, forbudt med alminnelige kulturutrykk som musikk og frie litterære ytringer. Mullar Omar allierte seg Al Qaida-lederen Usama bin Laden, og åpnet Afghanistan som treningsleir for terrorister, baser for flere katastrofale terrorangrep i verden. Taliban ble heldigvis slått tilbake i Pakistan i år, der de angrep skoler og boligområder i Swat-dalen. Det verst tenkelige er at de får kontroll over atomstaten Pakistan.

Verden kan ikke se på at mullah Omar og bin Laden truer seg til makt for å undertrykke folk systematisk, samtidig som basene for internasjonal terrorisme får utvikle seg. Det er med dette bakteppet vi må forstå viktigheten av norsk og internasjonal tilstedeværelse i Afghanistan.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**