Skolestrukturen i Gjerstad

Da var det plutselig vedtatt å dele Gjerstads barneskoler i en 1-4 skole og en 5-7 skole. Dette har jo både fordeler og ulemper, men slik jeg ser det, flest ulemper, skriver kommunestyremedlem Ånon Ausland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Ånon Ausland

Foto: Ånon Auslnd

Derfor stemte jeg for å beholde dagens struktur. Vi må heller utrede hva en kan spare, ved evt. å slå sammen administrasjonen på de to 1-7 skolene vi har i dag og klasser på tvers av trinn innenfor den enkelte skole.

Ca. dobbelt så mange elever som i dag trenger busstransport hvis dette vedtaket blir stående. Noen av disse vil få en uholdbar transporttid, til og fra skolen. Transporten vil bli over dobbelt så dyr som dagens. Det kreves da et kutt på 1-2 lærerstillinger, bare for å dekke inn denne ekstra transportkostnaden.
Hvis en skal komme innenfor vedtatt maks transport tid, fra dør til dør, på 45 minutt, så ser det ut som om en må ha 1-4 klasse på Gjerstad skole. Selv dette alternativet kan holde hardt, med tanke på maks transporttid. Hvis ikke denne tiden blir bevist overholdt, må saken opp på ny.

Når en til sammen vil kutte 5 lærerstillinger, er det noe som sier meg at dette går ut over kvaliteten i skolen. Det grunnlaget Ap og H har støttet seg til, med at kvaliteten i skolen vil bli bedre, er så tynt at de nesten ikke tror på det selv en gang. I utredningen står det: "Undervisningstilbudet kan bli like godt — eller bedre — ved en omlegging"
Når fagforbundet også kommer med uttaleser om at dette ikke vil gi et bedre pedagogisk tilbud, da lurer jeg litt på hva som blir så klart mye bedre?

Vi politikere som jobber for å få saken opp på nytt, har fått kritikk for at vi ikke forholder oss til et vedtak, og godtar at saken er tapt. Jeg skulle gjerne ha gjort det, hvis jeg følte at alle konsekvensene rundt saken var fullstendig belyst og at alle alternativer var lagt på bordet. Dette føler jeg ikke er tilfellet her. Jeg er av den oppfatning at vedtaket er tatt på et grunnlag som har alt for mange hull.
– Det var ikke tatt med noe i saksutredningen om hva en kan spare med dagens struktur.
– Transportkostnadene er stipulert
– Rådmannen hadde en feil i vurderingen sin
– Ap dro frem uttalelsene fra barnehagen, som var direkte feiltolket.
Det var heller ikke utredet alle konsekvenser av endringen og det ble veldig mye "tror/mener" i saksutredningen.

Jeg leser i Dagbladet at Jens Stoltenberg lover flere lærere i skolen. Under Utdanningsforbundets landsmøte på onsdag, sier han at lærerantallet skal øke gjennom mer penger til kommunene og endringer i opplæringsloven. Og etter det jeg har fått med meg er statsministeren fra Ap, og da synes jeg det er forunderlig at Gjerstad Ap går stikk motsatt vei og kutter drastisk på lærerstillinger lokalt.

Jeg er spent på hva administrasjonen vil gjøre videre og hvordan denne saken blir lagt frem i neste omgang. Uansett håper jeg på at både administrasjonen og politikere vil gjøre alt de kan for at denne saken skal få en rettferdig behandling og at den løses til det beste både for elevene og Gjerstad kommunes fremtid.

Hilsen Ånon Ausland
Gjerstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**