Uttalelse: Må reagere på fangeleirene i Nord-Korea

Venstres sentralstyre ser med stor vantro på det menneskefiendtlige regimet i Nord-Korea, der det i følge menneskerettighetsorganisasjoner og satellittbilder kan befinne seg så mange som 300.000 fanger spredt over 15 konsentrasjonsleirer over hele landet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Leirene blir brukt til å kvitte seg med plagsomme og systemkritiske mennesker, og i følge menneskerettighetsorganisasjoner kan fangevokterne ustraffet slå, voldta og drepe fanger. De færreste fangene vet hvorfor de er blitt internert, svært få er faktisk dømt, og familier blir straffet i tre generasjoner for politisk aktivitet.

Det finnes også historier om barn som er født bak murene og ikke kjenner til livet utenfor leiren, der fangene blir brukt som slavearbeidere i gruver, på hogstfelt og på gårder. De fleste dør av underernæring i 50-årsalderen, om de ikke har mistet livet tidligere som følge av mishandling og de harde arbeidsøktene.

Horribel og uakseptabel
Situasjonen i Nord-Korea er horribel og uakseptabel, og verken Norge eller verdenssamfunnet kan lukke øyene for det som kanskje er de verste konsentrasjonsleirene verden har sett siden Holocaust og Stalins Gulag.

Venstre krever at menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea settes høyt på dagsorden i sekspartsforhandlingene mellom Kina, Sør-Korea, Nord-Korea, USA, Russland og Japan. Videre er det viktig at Norge bruker sin stemme i FN og andre internasjonale fora til å legge press på stormaktene slik at menneskerettighetsbruddene blir sentrale i forhandlingene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**