Vil ha omkamp

Agderposten intervjuer Venstres Ånon Ausland om skoledebatten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


(Christina Tveit, Agderposten)

Ånon Ausland

Foto: Ånon Auslnd

Sammen med flere politikere i bygda har du nå skrevet under på et brev som er sendt Fylkesmannen?

– Vi har sendt saken til Fylkesmannen for en lovlighetskontroll. Dersom det viser seg at vedtaket er lovstridig, blir vedtaket opphevet, og saken kan tas opp til en ny og grundigere behandling.

Og det er selvsagt det du og flere politikere ønsker?

– Ja, vi ønsker saken gjenopptatt fordi vi mener at saken har vært for dårlig behandlet. Man har ikke sett på hvordan man kan spare penger med dagens struktur, eller andre muligheter bare lagt frem den nye strukturen som visst nok skal gi en innsparing på rundt 3 millioner kroner.

Hvorfor er det så fatalt å endre på skolestrukturen i bygda?

– Det er så mange ting som gjør dette uheldig. Hvis man nå gjennomfører disse endringene, og har en skole med 1.- til 4.-klassiker, og en med 4.- til 7.-klassinger, vil en få større klasser og en av konsekvensene vil bli dårligere lærertetthet per elev, noe jeg mener gir en dårligere oppfølging.

– Elevene må transporteres med buss på kryss og tvers i bygda, og grunnet denne ekstrakostnaden må det kuttesen til to lærerstillinger.

-Elver og foreldre blir frarøvet opptil en time fritid om dagen.

Denne saken har vekt et voldsomt engasjement i bygda?

– Ja, dette har selvfølgelig stor betydning for mange. I løpet av noen timer på søndag fikk vi over 1.000 underskrifter for å få tatt saken opp til ny behandling.

Frykter du at endringene av skolestrukturen vil gjøre bygda mindre attraktiv for innflyttere?

– Ja, det er klart jeg gjør det. Gjersdølinger som vil ta seg utdannelse, må ut av bygda. For dem som ønsker å komme tilbake når de stifter familie, så er et viktig element at ungene skal slippe å bruke timer på å komme seg til og fra skolen. Det er nok mange som tenker seg om en ekstra gang da.

Tror du de politikerne som var for vedtaket vil lytte til hva folk i bygda ønsker?

– Når du rokker ved en skolestruktur, blir det bråk. Det var nok politikerne forberedt på, men de hadde nok ikke ventet så mye bråk. Det er mange som har tenkt seg om flere ganger, og innad i noen partier er det splittelse. For meg virker det som mange hever seg over både hva fagpersoner og andre sier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**