Et streif av nestekjærlighet

Det har vokst frem et brennende engasjement i Eidsberg for å hindre hjemsendelse av irakiske Francis Oushana. Flotte støttespillere legger opp til arenaer som facebook og fakkeltog gjennom gatene. Og en beundringsverdig åpen familie forteller sin historie. Det er godt å se.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Unge-Venstre-Asylsøker

Foto: SID-UDI

Venstres innvandringspolitikk baserer seg på to hovedprinsipper. For det første skal Norge overholde sine internasjonale forpliktelser overfor forfulgte ved å ta imot flyktninger som trenger beskyttelse. For det andre skal det være mulig å komme til Norge for mennesker som ønsker å bidra i det norske samfunnet.

For de fleste er det å ha familie rundt seg viktig for å ha et godt liv. Venstre mener at familiegjenforeninger i utgangspunktet positivt, både av humane grunner og av hensyn til integrering. Dessverre er det slik at enkelte misbruker familiegjenforening, og slikt misbruk tolereres selvsagt ikke, både av hensyn til troverdigheten til ordningen og av hensyn til ofrene. I situasjonen med familien Oushana kan det, ut fra omtale, ikke være tvil om at kriteriene for gjenforening er tilstede og det er vondt å tenke på at vi legger opp til splittelse av etablerte familier i det norske samfunnet.

Venstre mener at en forutsetning for at innvandringen skal føre til et mer mangfoldig og liberalt samfunn er gjensidig integrering. Vi må være åpne for nye impulser og det som oppfattes som annerledes, samtidig som de som kommer til landet selv må ville integreres i samfunnet og ha respekt for norske lover. I dette tilfellet har familien Oushana bevist at de ønsker å integreres i samfunnet — og Eidsbergs befolkning har vist en åpenhet som varmer. Francis og familien har også, gjennom omtale fremstått som interessert i å bidra i det norske samfunnet gjennom arbeid og frivillig engasjement. Venstre mener at asylsøkere må gis mulighet til å arbeide mens søknaden behandles og at asylsøkere kan «skifte kø» fra søknad om asyl til søknad om opphold på grunn av arbeid. Det er trist at mennesker med energi og arbeidslyst ikke får lov til å gi av seg selv.

Eidsberg Venstre håper at dette konkrete engasjementet kan gi gode resultater for både familien og kommunen, og oppfordrer samtidig erklærte støttespillere og engasjerte medborgere i Eidsberg til å holde på engasjementet og spre de gode holdningene. Vi trenger mangfold, kulturelle impulser og innsatsvilje for å bli en attraktivt kommune å bo i. Da er det en forutsetning av vi viser solidaritet med de rundt oss. Håper dette ikke bare er et streif, men noe som varer lenge..

Maren Hersleth Holsen
Leder i Eidsberg Venstre

Fjell skole

Foto: Stine Bjørndal Osnes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**