Om kvinner og klær

Jeg er en liberaler. Det gjennomsyrer mitt syn på samfunnet og på mennesker rundt meg. For meg er det en verdi i seg selv at mennesker er ulike og tar ulike valg, skriver Trine Skei Grande i Dagbladet idag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Det hender imidlertid at også en liberaler som meg har vanskelig for å tolerere andres valg, også andres klesvalg. "Slik kan man ikke kle seg", tenkte jeg sist 17. mai. Da jeg gikk nedover Karl Johan møtte jeg unge jenter i skjørt som så vidt dekket trusa. Når jeg som beboer i Gamlebyen passerer kvinner på gata i heldekkende, teltlignende klær , tenker jeg at jeg nok har et dramatisk friere liv enn de kvinnene som dekker til hele kroppen.

Seksualisering av barn
Samfunn har siden tidenes morgen diskutert og hatt meninger om folks klær. Hva som er anstendig og ikke, hva som viser deg som rettroende og ikke. Spesielt har dette gått utover kvinner. Lovgivere har gjennom historien laget mange lover for å holde moralen oppe. Det er ikke mange land igjen som lovregulerer samfunnets moral med klesregler for kviner, men denne helgen foreslo Frp at vi igjen skal gå tilbake på dette. "For å hjelpe kvinnene" denne gangen.

Jeg er ingen tilhenger av burka. Ikke synes jeg det er greit å sette hijab på småjenter heller. Det er en seksualisering av barn som jeg på det sterkeste tar avstand fra. På samme måte synes jeg det er motbydelig at klesbutikker selger barneklær for jenter som får de til å se ut som små luksusprostituerte.

Meningsløst å forby
Men å forby et plagg som nesten ikke eksisterer, er meningsløst. Tildekking av ansiktet hos muslimske kvinner er høyst uvanlig i Norge, heldigvis. At vi i deler av samfunnet vårt må vi ha regler for klesdrakt, er åpenbart. En lærer må kunne kreve å se ansiktet til den som undervises, i offentlige tjenester må en også kunne kreve å se ansiktet på de som utøver makt over oss. Men et generelt forbud mot visse klesplagg er totalitært og lite liberalt. Det er forskjell på det man ikke liker og det man vil forby. En forbudsdebatt fører til polarisering og splid og er lite integreringsfremmende.

Krav og norsk-kurs
Jeg kan komme med et alternativt forslag. Hva med å få kvinnene på norskkurs, med god innføring i norsk kultur samtidig. Gjerne som et krav for å motta sosiale ytelser. Det er mange kvinner som tror at Norge er farlig. De vet ikke hvordan man kjøper billett til t-banen og de synes det er skummelt å gå i butikken. De vet ikke hvorfor det er viktig i vår kultur å vise ansikt for å bygge tillitt.

Jeg vil på det sterkeste advare mot et forbud mot burka. Primært av prinsipielle grunner. Men også rent praktisk er det et håpløst forslag. For hva vil et forbud føre til? Hva tror Siv Jensen vil skje med damene i niqab om det blir forbudt å gå på gata i de klærne? Jeg tror at de ikke blir sett på gaten i det hele tatt. Og hvordan skal et slikt lovverk håndheves? Skal vi ha et "klespoliti" slik Taliban hadde? Eller skal gatepatruljerende politi bruke ressurser på å straffeforfølge kvinner i burka?

Kampen mot det totalitære kan bli totalitært. Regler om kvinnes påkledning er et godt eksempel på det.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**