Uttalelse fra Venstres sentralstyre: Ut av hvileskjæret

Nylig ble rapporten om handlingsrommet for universiteter og høyskoler lagt frem. Rapporten bekrefter at institusjonene er underfinansierte, og slår klart fast at handlingsrommet er blitt innskrenket fordi de økte bevilgningene i stor grad har vært øremerket til nye, pålagte aktiviteter som ikke har vært fullfinansiert. Venstre mener dette er særdeles urovekkende, og er et tydelig uttrykk for at universiteter og høyskoler ikke har vært prioritert av den rødgrønne regjeringen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Det er åpenbart et strukturelt problem at basisbevilgningen til universiteter og høyskoler ikke samsvarer med oppgavene institusjonene faktisk har. Kontinuerlig underfinansiering og mer detaljstyring fra statlig hold er en direkte trussel mot utdannings- og forskningskvaliteten i Norge. Det er uholdbart at institusjonene ikke gis gode nok rammevilkår til å kunne utføre sine kjerneoppgaver på en tilfredsstillende måte.

I en kommentar til rapporten etterlyste statsråd Tora Aasland at institusjonene måtte ta en større del av ansvaret for sine prioriteringer. Venstre reagerer på at forskningsministeren forsøker å skyve ansvaret over på institusjonene i stedet for å love konkrete bevilgninger til universiteter og høyskoler. Nå har vi et forbedret kunnskapsgrunnlag om forholdene i sektoren, og regjeringen er nødt til å komme med økte bevilgninger allerede ved vårens budsjettrevisjon dersom vi skal ta statsministerens ord om at "kunnskap trumfer alt" på alvor.

Venstre mener at vi har hatt hvileskjær i kunnskapssektoren lenge nok. Vi har rett og slett ikke råd til å ikke satse på universiteter og høyskoler. Ved hver budsjettbehandling de senere år har Venstre foreslått betydelige økninger i basisbevilgningene til kunnskapssektoren. Kunnskap er det viktigste vi kan satse på i tiden som kommer, og kan ikke fortsette å være en salderingspost i offentlige budsjetter.

Venstre vil ha større bevilgninger til forskning og høyere utdanning, mindre statlig detaljstyring, færre rapporteringskrav og større selvstyre for utdannings- og forskningsinstitusjonene. Venstre mener det er særlig viktig å få på plass en forpliktende opptrappingsplan som sikrer at institusjonene kan ta imot et økende studenttall og samtidig sikre høy utdannings- og forskningskvalitet. Anslagene viser at det kan bli over 33 000 nye søkere til høyere utdanning fram til 2013. Både institusjoner og studenter har krav på forutsigbare rammer å forholde seg til. En slik plan må bl.a. også se på rekrutteringspolitikken ved universitetene. Nye studieplasser må fullfinansieres og tilskuddsatsene for stipendiatstillinger må økes, slik at ikke institusjonene må dekke opp underfinansieringen fra sine frie midler.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**