Vedtatt uttalelse: Fra ord til handling i klimapolitikken

Venstres landsmøte er skuffet over at man ikke kom frem til en forpliktende avtale på klimatoppmøtet i København. Stadige utsettelser av rensing av CO2 på Kårstø og Mongstad, mangelfulle støtteordninger til ny fornybar energi og vilje til å ta i bruk sterkt forurensende mobile gasskraftverk er eksempler på en politikk som går i feil retning og er stikk i strid med Norges vedtatte målsetninger om reduksjon i de samlede CO2-utslippene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Klima, miljø, vindmøller

Foto: Microsoft

Det viktigste bidraget Regjeringen nå kan gi, er gjennomføring av betydelige klimatiltak nasjonalt. Venstres landsmøte deler statsministerens vurdering av at ca 80 prosent må gjennomføres ved innenlandske tiltak. Men det haster, og regjeringen har dessverre utsatt arbeidet med en ny klimamelding til høsten 2011. Norge ligger allerede dårlig an i forhold til å nå våre vedtatte klimamål, og utsettelsen gjør at vi nok en gang taper viktig tid i arbeidet med utslippsreduserende tiltak. Dette bekrefter også Riksrevisjonens rapport om måloppnåelse i klimaarbeidet som ble lagt fram denne uken. Venstre har lagt fram et førsteutkast til oppfølgingen av klimaforliket med utgangspunkt i Klimakur-utredningen. Sentrale punkt i en slik oppfølging er bl.a. en kraftfull satsing på jernbane og kollektivtransport, bedre ordninger for støtte til energisparende tiltak som varmepumpe og bioenergi, økt bruk av biodrivstoff og miljøbiler, en målrettet satsing på ny fornybar energiproduksjon, opprettelse av klimafond for teknologiutvikling industrien og et halvstatlig investeringsselskap for å sikre næringslivet kapital til omstilling og nyskaping i grønn retning samt å gjennomføre et kraftfullt skatteskifte fra rød til grønn skatt. Venstre krever også at utslippene fra sokkelen må reduseres med 20 prosent innen 2020 gjennom CO2-fri kraftproduksjon via elektrifisering og utbygging av offshore vindkraft.

Med bakgrunn i anbefalingene fra Klimakur og Riksrevisjonens kritikk, vil Venstres landsmøte invitere regjeringen til et nytt og forsterket klimaforlik allerede i løpet av 2010. På den måten vil vi komme tilbake på rett spor i klimaarbeidet.

Det er riktig å gjennomføre fornuftige klimatiltak som har god effekt i fattige land, men Regjeringens ensidige fokus på kjøp av billige kvoter må erstattes med kraftfulle nasjonale tiltak som også stimulerer til et moderne, fremtidsrettet og grønt næringsliv. Norge har nå et unikt tidsvindu for handling. Først og fremst fordi klodens klima er helt avhengig av det, men også fordi det er en drivkraft på veien fra råvareprodusent til energileverandør og teknologieksportør.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**