Vedtatt uttalelse: Nei til statlig detaljstyring

Staten kommer stadig med detaljerte regler for offentlige virksomheter, krav til rapportering og dokumentasjon og kontroll med om reglene følges. Dette fører til at lærere, helsepersonell og andre offentlig tilsatte må bruke mer tid på administrasjon og mindre tid på å yte tjenester.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Saksdokumenter

Foto: Microsoft

Venstres landsmøte mener tiden nå er inne for en tillitsreform i offentlig sektor i Norge. Det er ikke tilstrekkelig å kutte noen regler eller fjerne et og annet rapporteringsskjema. Vi må endre styringsfilosofien. Utgangspunktet for statlig styring bør være tillit til at innbyggerne, lokalpolitikere og offentlig tilsatte selv kan komme fram til gode lokale løsninger, uten statlig detaljstyring. Venstre vil styrke det lokale selvstyret ved å flytte makt nedover fra staten til lokaldemokratiet, og på den måten gi folk økt innflytelse over egen hverdag

Venstre mener vi må ha tillit til at innbyggerne gjennom sine lokale folkevalgte kan fastsette fornuftige mål og føringer for virksomhetenes tjenestetilbud. Borgernes behov skal settes i fokus fremfor standardiserte løsninger fra statlige rundskriv.

En gjennomgripende tillitsreform forutsetter en kommunestruktur med større og mer robuste kommuner. Det voksende gapet mellom dagens kommunestruktur og samfunnsutvikling er en viktig årsak til at det lokale selvstyret har tapt terreng i forhold til statlig sentraldirigering.

Den enkelte borger bør ha størst mulig deltakelse i og innflytelse på avgjørelser som gjelder den enkelte. En grunnlovsfesting av det lokale selvstyret vil anerkjenne dette og verne lokaldemokratiet mot unødvendig statlig detaljstyring.

Venstres tillitsreform må omfatte:

• større og mer robuste kommuner
• mindre statlig detaljstyring
• en grunnlovsfesting av det lokale selvstyre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**