Det mangfoldige Norge er også på Mysebu

Eidsberg Venstre har, sammen med ledelsen på Mysebu, tatt initiativ til en besøkshjemordning. Vi tror at en slik ordning kan være et positivt bidrag til samholdet i kommunen vår gjennom å skape økt forståelse og nærhet mellom de ungdommene som bor der og lokalbefolkningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Mindreårige asylsøkere som kommer til Norge har i noen tilfeller mistet alle familiemedlemmer i krig, sult og bortføringer. Med et traumatisk opplevelse med seg i bagasjen som kan være tung å bære med seg i livet kan et besøkshjem være med på å normalisere livene til disse barna. Det å ha en trygg havn å komme til og få en klapp på skulderen trenger vi alle og ikke minst disse barna.

Venstre er det liberale mulighetspartiet. Vi tror på mangfold som mulighet, på migrasjon som frigjøring og på forskjeller som berikelse. Innvandring og kulturelt mangfold er en ressurs for Norge og både nødvendig og naturlig. Integrering er et gjensidig ansvar og en gjensidig prosess, som krever respekt og stiller krav til begge parter. Vi må motarbeide undertrykkende holdninger.

Gjermund Stenrud

Foto: Eidsberg Venstre

Å kunne bevege seg over landegrenser er en liberal rettighet, enten man utvandrer fra eget land for å søke lykken eller man er på flukt fra undertrykkelse og forfølgelse. Retten til å kunne søke asyl er grunnleggende for å gi den enkelte mulighet til å leve et liv i frihet.
Venstre vil forsvare asylinstituttet. Det er en menneskerett å kunne søke asyl, og å få asyl dersom man faktisk risikerer forfølgelse.

I Norge har utlendingsmyndighetene ikke på langt nær nok ressurser til å behandle asylsøknadene raskt nok. Lang saksbehandlingstid kombinert med store mottak passiviserer altfor mange, og setter dem utenfor samfunnet når de i stedet kunne bidratt til det. Venstre vil fremme ulike tiltak for å effektivisere identitetsavklaringer.

Venstre vil at vi tenker nytt om mottakssystemet, både hvordan vi innkvarterer asylsøkere og hva slags signaler vi gir. Venstre mener store mottak ikke er noen fordel og at vi må forsøke å innkvartere asylsøkere i mindre mottak eller i private hjem spredt rundt i landet, som i Sverige, som ikke har store asylmottak som Norge.

Venstre vil:
endre mottakssystemet til mindre, desentraliserte enheter og tillate privat innlosjering uten å kutte stønaden. Så mange som mulig bør få mulighet til å bo hos en norsk familie heller enn på mottak
at asylmottak i størst mulig grad skal være selvdrevne og alle som kan jobbe skal bidra i driften av mottaket
gi asylsøkere en rett til å arbeide uavhengig av om identiteten er avklart

Eidsberg Venstre oppfordrer til å støtte ordningen med besøkshjem på Mysebu og gi disse barna et meningsfylt opphold på mottaket i Mysen.

Gjermund Stenrud
Eidsberg Venstre

Logo Venstre

Foto: Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**