Gi 16-åringene stemmerett

Stortinget debatterte i dag Venstres og SVs forslag om stemmerett for 16-åringer. – Ungdom som må betale skatt og kan fengsles, bør også gis mulighet til å påvirke politikken, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 - Den som er gammel nok til å dømmes etter landets lover, bør også ha den rett å være med å velge den lovgivende forsamling, sier Skei Grande.

– Den som er gammel nok til å dømmes etter landets lover, bør også ha den rett å være med å velge den lovgivende forsamling, sier Skei Grande.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Venstre har alltid vært det partiet som i denne sal har vært for en utvidelse av stemmeretten. Jeg er glad for at vi har hatt den rollen, innledet Venstres leder under dagens debatt. – Den som er gammel nok til å dømmes etter landets lover, bør også ha den rett å være med å velge den lovgivende forsamling, fortsatte Skei Grande.

Stortinget: Les forslaget om stemmerett for 16-åringer.
Oppdatert: Stortinget stemte 27.5.2010 ned grunnlovsforslaget om å senke stemmerettsalderen. Vedtaket ble gjort med 130 mot 12 stemmer.

Kompetent ungdom
– For noen tiår tilbake gikk det 60 elever i den videregående skolen i Namdalen. Jeg ringte til de videregående skolene i dag, og nå går det 1075 elever der. Utdannings- og kompetansenivået blant norsk ungdom er hevet betydelig i løpet av noen få år, understreket Skei Grande.

Hun slo også fast at ungdom i 16-års-alderen er storforbrukere av kommunale tjenester enten det er sykkelstier, det kommunale svømmebassenget eller skolen.
– Norsk distriktspolitikk hadde hatt godt av å ha ungdom med stemmerett som bryr deg om forholdene der de bor. Det er noe ulogisk over at ungdom får stemmerett akkurat når de i stort antall flytter bort fra kommunen pga videreutdanning eller jobb, sier Skei Grande.

 Hva ungdommene vil kan bare ungdommene svare på, sier 15-årige Methi.

Hva ungdommene vil kan bare ungdommene svare på, sier 15-årige Methi.
Foto: Geir Olsen

Støtte fra 15-åring
15 år gamle Fredrik Methi fra Vormedal har denne uken arbeidsutplassering hos Venstres Stortingsgruppe. Han støtter helhjertet forslaget om å senke stemmerettsalderen til 16 år.

– Jeg mener at stemmerett for 16 åringer er viktig. Det vil engasjere flere ungdommer inn i politikken. Hvis 16-åringer får stemmerett vil de bli mer opptatt av politikk og de forskjellige partiene, og hvilket av partiene de vil stemme på. Mange politiske saker handler om skoler og ungdommer. Hva ungdommene vil, hva de vil forbedre, kan bare ungdommene svare på. Får 16 åringer stemmerett vil det knytte sterkere bånd mellom ungdommer og politikere, sier Fredrik Methi.

Les også: Ungdomsorganisasjonene vil la 16-åringene stemme

Positive erfaringer
I en rapport fra Ungdomsstyrelsen i Sverige gjennomgås erfaringene fra de delstatsvalgene i Tyskland der stemmerettsrettsalderen har vært 16 år. Studien viser at gruppen 16—18 år har en større valgdeltakelse enn andre aldersgrupper helt opp til 45 år. Aldersgruppen 18—25 år har en meget lav valgdeltakelse. En mulig forklaring finnes i en uavhengig kommisjon i Storbritannia (the Power commission). De la fram sin innstilling i slutten av februar 2006, og gikk inn for å senke stemmerettsalderen fra 18 til 16 år. Her ble det trukket fram at ungdom i 16- og 17-års alder fortsatt var i en utdanningssituasjon der debatter omkring valg og politikk finner sted. Når ungdommen har forlatt utdanningsstedet er man mindre eksponert for debatter omkring hvorfor det er viktig å stemme.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**