Miljøpris til Folkeaksjonen i Hardanger

Venstreleder Trine Skei Grande delte lørdag ut Venstres miljøpris til Folkeaksjonen i Hardanger som arbeider for kraftoverføring med sjøkabel i stedet for luftspenn. — Aksjonen har klart å skape et bredt og folkelig engasjement for sin sak, men de har også klart å peke på et tydelig alternativ — nemlig sjøkabel, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Trine Skei Grande sammen med Synnøve Kvamme (19) fra Granvin, Sjur Gravning (14) fra Ulvik og leder av Folkeaksjonen og ordfører i Granvin Jan Ivar Rødland.

Trine Skei Grande sammen med Synnøve Kvamme (19) fra Granvin, Sjur Gravning (14) fra Ulvik og leder av Folkeaksjonen og ordfører i Granvin Jan Ivar Rødland.
Foto: Jan Christian Kolstø

I begrunnelsen fra Venstre heter det bl.a. følgende: "Føremålet til Folkeaksjonen i Hardanger er å jobba for alternativ til Statnett sine planar om ny 420kV kraftlina frå Sima i Eidfjord til Samnanger."

Unison oppslutning
Linjetraseen er planlagt tvers gjennom Hardanger. Folkeaksjonen har unison oppslutning, både i Hardanger og Bergen. Kommunene, Hordaland fylkeskommune og flere private aktører støtter aksjonen, både i sak og i form av økonomisk støtte. Folkeaksjonen kan trolig tilskrives mye av æren for at regjeringen ikke har gjort vedtak i saken for lengst.

Slå ring om naturlandskapet
Venstre vedtok lørdag også en uttalelse om kraftlinjene i Hardanger. I uttalelsen stiller partiet seg bak initiativet til Folkeaksjonen.

"Venstres landsstyre meiner det er avgjerande å slå ring om eit naturlandskap som er unikt i verdssamanheng, og stiller seg heilhjarta bak Hardanger og Hordaland sitt unisone nei til den planlagde kraftlinja i luftspenn mellom Sima og Samnanger. Venstre krev at ministeren tek klagen til følge", skriver Venstre i uttalelsen.

– Denne saken handler også om respekt for det lokale folkestyret. Et samlet politisk miljø i Hordaland har sagt klart i fra om at de ikke ønsker den planlagte kraftlinjen, men derimot en sjøkabel. Det fortjener miljøet og det fortjener befolkningen i Hardanger, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**