Trenger nye grep i rusomsorgen

NRK meldte idag morges at et flertall i det regjeringsoppnevnte rus-utvalget deler Venstres anbefaling om å åpne for heroinassistert behandling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


– Heroinassistert behandling, og det er behandling det er snakk om, er ett tilbud som vi trenger i Norge, og vi trenger det for de rusavhengige som er de tyngste misbrukerne, som resten av behandlingsapparatet ikke virker for, sier nestleder Ola Elvestuen til NRK.

Overdoser og behandlingskø
De siste 10 årene har mer enn 2000 mennesker dødd av overdoser i Norge. Flere tusen rusavhengige i kø for å få behandling. Derfor mener Venstre at det trengs nye grep i rusomsorgen.

Ola Elvestuen på Venstres Landsstyremøte i Oslo 6. mars 2010.

Foto: Daniel Rugaas

– Det er positivt at et flertall i rusutvalget følger Venstres anbefaling om å gå inn for heroinassistert behandling. Dette kan være løsningen for noen av våre tyngst belastede rusavhengige, sier Elvestuen til ANB-NTB.

– Dette er ikke løsningen for alle, men det kan være løsningen for rusavhengige hvor all annen behandling ikke har vært vellykket ,sier Elvestuen.

Vil ha 24-timersbehandlingsgaranti
Svært mange dødsfall ved overdose skjer etter avrusning.

– Systemet i rusomsorgen i Stockholm fungerer på den måten at etter akuttavrusning i klinikk, får alle med seg en avtale om behandling innen 24 timer. Dette er viktig fordi risikoen for overdose er svært stor etter akuttavrusning da kroppen er svak etter behandling ,sier Elvestuen som er spent på om utvalget som i følge NRK skal legge frem sin rapport på onsdag går inn for en slik 24-timers behandlingsgaranti.

– I Norge bruker vi svært mye penger på akuttavrusning og så sender vi rusavhengige rett ut på gata etterpå. Det er mulig å styre systemet slik at man får til det samme i Norge som man greier i Stockholm, nemlig en 24-timersgaranti for behandling etter akuttavrusning, sier Elvestuen.

– Mange overdoser og dødsfall kunne vært unngått hvis rusavhengige fikk behandling med en gang avrusning var ferdig, sier Elvestuen.

Venstre vil derfor innføre en garanti om behandlingstilbud innen 24 timer etter akuttavrusning

Se også:
Dette mener Venstre i ruspolitikken
Stiller krav til en bedre rusomsorg
Nødvendig med debatt om rusomsorgen

Se også forslag som er fremmet av Venstre i Stortinget:
Representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om en bedre rusbehandling

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Gunvald Ludvigsen, Trine Skei Grande, Odd Einar Dørum og André N. Skjelstad om en ny behandlingsenhet for rusmiddelbehandling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**