Uttalelse: Venstre vil ha mer tollfri netthandel

I 35 år har toll- og avgiftsgrensa stått uforandret på 200 kroner. Venstres sentralstyre mener det nå er på tide at varekjøp under 1000 kroner blir tollfrie.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Penger

Foto: hl

Norske forbrukere er i dag den tapende parten med den gjeldende tollgrensa. Den lave tollgrensa er et hinder for et effektivt marked, og fører til et unaturlig konkurransevern for norske bedrifter. Venstre mener det er positivt at norske bedrifter blir tvungne til å bli mer konkurranseeffektive i et stadig mer internasjonalt marked.

Netthandelen har vært i jevn vekst i mange år og utgjør i dag hoveddelen av forbrukeres kjøp av varer fra utlandet. Dessverre begrenses netthandelen fra utenlandske nettbutikker av tollgrensa som er alt for lav. Dagens regelverk medfører blant annet at pakker sendes hver for seg for å ikke komme over 200 kroner i verdi. En heving av tollgrensa vil medføre en vesentlig forenkling for forbrukere som handler varer på nett.

Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet og Forbrukerombudet har tidligere konkludert med at tollgrensa må økes uten at dette har blitt gjort. Prisnivået i samfunnet har steget nesten 400 prosent siden 1975. Dersom tollgrensa hadde vært justert i tråd med prisstigningen ville grensa i dag vært på tilnærmet 1000 kroner.

Venstre mener at tollgrensa bør justeres for å reflektere dagens utvikling i prisnivået, og vil derfor at tollgrensa økes til minimum 1000 kroner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**