En pris for menneskerettigheter

– Nobelkomiteen har gjort et modig og viktig valg, og på vegne av Venstre vil jeg gratulere Liu Xiaobo med tildelingen av Nobels fredspris. Dette er en pris for hans langvarige innsats for menneskerettighetene, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


– Liu Xiaobo er en svært verdig vinner. Hans lange kamp for menneskerettigheter er vel kjent, og jeg er enig med Nobelkomiteen i at det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred. Samtidig står det respekt av at komiteen på denne måten kritiserer Kinas menneskerettighetsbrudd direkte, sier Skei Grande.

– Ytringsfriheten er en av de viktigste menneskerettighetene, og tildelingen av prisen til Xiaobo sender et viktig signal om at dette er en universell rettighet som må gjelde alle mennesker i alle land, sier Skei Grande.

– Det å gi menneskerettighetsforkjempere som Liu Xiaobo Nobels fredspris bidrar til at verdens søkelys settes på kampen mot undertrykking som mange mennesker står i hver eneste dag i sine hjemland. Det fortjener verdens oppmerksomhet, sier Skei Grande.

– Samtidig har jeg et håp om at tildelingen av prisen vil sette ytterligere fart i demokrati- og menneskerettighetsprosessene i Kina. Nå forventer jeg at Xiaobo slippes ut av fengsel og får komme til Oslo for å motta prisen, avslutter Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**