PR-byråene vil ha lobbyregister

To av tre pr-byråer sier ja til et lobbyregister i Stortinget. Stortinget har har hittil avvist å innføre et slikt register som Venstre har foreslått en rekke ganger. – Det er ingen vei utenom, sier Venstres leder Trine Skei Grande til Dagens Næringsliv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Bransjeorganisasjonen Norske Informasjonsrådgivere (Nir) har nyliggjennomført en undersøkelse blant norske pr- og kommunikasjonsbyråer. Den viser at to av tre norske pr-byråer er positive til et lobbyregister i Stortinget, skriver Dagens Næringsliv idag.

Forslag i Stortinget
Saken har vært oppe til debatt ved flere anledninger i Stortinget, senest i mars i år da Venstre-leder Trine Skei Grande fremsatte et nytt forslag om en registreringsordning for lobbyister. Forslaget ble nedstemt.

Venstre med eget lobbyregister
Som det første partiet på Stortinget har Venstre allerede åpnet for innsyn i partiets besøksprotokoll.

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

– Jeg er sikker på at vi kommer til å få et lobbyregister på Stortinget. Det tar bare litt tid før det modnes, men dette er noe som kommer til å tvinge seg frem, sier Trine Skei Grande til Dagens Næringsliv.

– Da Venstre foreslo åpenhet knyttet til gaver og politiske partier, ble det først latterliggjort. Nå ser vi at det er veldig viktig. Skal vi ha tillit til demokratiet, må vi ha større åpenhet, sier Skei Grande.

Åpenhet
Venstre har ved flere anledninger engasjert seg for større åpenhet spesielt rundt hvem og hvilke aktører som bedriver lobbyvirksomhet. Venstre har med tillatelse fra Datatilsynet åpnet partiets besøksbok på Stortinget.

– Alle som skal snakke med oss på Stortinget må registrere seg. Dette besøksregisteret er idag hemmelig, men det er ingen rasjonell grunn for hemmeligholdet, sier Skie Grande.

– Det er ingen som har sagt nei til å møte oss etter at vi åpnet besøksboken, sier Skei Grande.

Mer om Venstres lobbyregister: Informasjon og krav om samtykke til lobbyregistrering

Les også: -Glad for at Ap kan snu om lobbyregister

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**