Demokratiet står i fare

Kommune økonomien er under konstant angrep. Staten gir kommunene stadig mindre penger – og flere og flere oppgaver. Dermed foreslår nå kommunenes rådmenn nå å legge ned barnehager, offentlig bad, kino, grendeskoler, innføre eiendomskatt og ha færre kommunestyremøter for å spare penger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Det kan ikke være slik at vi bare har råd til demokrati i medgangstider og må kutte i demokratiet i nedgangstider.

Det kan ikke være slik at vi bare har råd til demokrati i medgangstider og må kutte i demokratiet i nedgangstider.

Det er kort og godt ikke penger igjen til annet enn å drifte det nødvendigste i kommunene.
Det er jo også et paradoks at Ap gikk til valg på at alle skal med. Eller Frp som hevder at de er partiet for folk flest, når Fremskrittspartiet nå fremmer forslag om færre kommunestyrerepresentanter i Eidsberg kommune.

Dette gjør at lokalpolitikerne mister detalj kunnskap og får dårligere grunnlag for styring av den kommunale virksomhet. Blir mer avhengige av rådmannen som resultat. Og få finner det lystig å drive lokalpolitikk. Dette genererer fare for demokratisk underskudd i kommunen vår.

Hvis man for eksempel har en sak til behandling i et hovedutvalg, må man da vente fra november til mars for neste mulighet for behandling. Hvem tror du bestemmer så lenge da? Jo det blir rådmannen og ordfører det da.

Resultat er at det blir tilnærmet umulig å få behandlet saker politisk for befolkningen. At administrasjonen (ved rådmannen og ordfører) vil gå fra mye makt til nesten all makt. At disse kan velge å holde tilbake saker for kommunestyret og demokratisk behandling i det uendelige, hvis de ønsker dette. osv. Dette er faktisk er viktig å merke seg.

Det er også viktig å få frem at det vil bli mer arbeid på den enkelte politiker med færre representanter. At man da fort får “elitepolitikere” og kun politikere med god tid (dvs pensjonister oa). Mens det kommunestyret i Eidsberg kanskje virkelig trenger er unge engasjerte politikere med friske øyne og å spre oppgavene på flere, med ulike bakgrunn og erfaring for mer nyansert saksgang.

 Demokratisk veivalg

Demokratisk veivalg

Eidsberg kommunes demokratiske verdier er i fare. Gode politikere gir gode løsninger. At noen partier sliter med rekrutteringen kan ikke være et argument for færre representanter. I Venstre er det en sann fryd å jobbe med nominasjonsprosessen til neste kommunestyrevalg, mange nye kloke hoder vil gjerne delta — og det synes vi er bra!

Derfor mener vi at forslaget til Fremskrittspartiet om færre kommunerepresentanter er en dårlig ide og at det ikke må det kuttes ned på antall møter i kommunestyret i Eidsberg. Men heller kutte i møtegodtgjørelsen for kommunestyrerepresentantene i Eidsberg kommune, siden man vil vedta kutt i alle andre instanser i kommunen — og da bør også representantene være med på den dugnaden. Det kan ikke være slik at vi bare har råd til demokrati i medgangstider og må kutte i demokratiet i nedgangstider.

Gjermund Stenrud
Ingunn Herstad Hensel

Eidsberg Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**