Julerefleksjoner

Når dette skrives sitter jeg på kontoret mitt i 12. etasje i Rådhuset. Ute skinner solen
over både Bergen sentrum og Askøy. De syv fjell er dekket av pudder-sne, skriver Hans-Carl Tveit i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


De syv fjell er dekket av puddersne. Det er en egen ro over et slikt landskap. Et flott syn, som hadde passet godt på et julekort, og det er det jeg vil bruke årets siste “Synspunkt” til. Et litt annerledes julekort og en påminning til oss alle om at det er mange Bergensere som på denne tiden av året sliter med livene sine og som egentlig ønsker at julen og vinteren går for over.

Jeg hører til de heldige på Rådhuset som slipper utsikten mot sørvest. Dessverre er utsynet fra bl.a. Ordførerens kontor, på andre siden av korridoren, ikke like vakker som min nå i vinterhalvåret, selv om Ulriken kneiser majestetisk i horisonten. For på den siden av Rådhusblokken skimter vi “Giftlokket” over Danmarksplass. Det er da jeg og mange med meg sier; Tenk om vi hadde hatt et Byråd her i byen som tok trafikk- og forurensingsproblemene på alvor og en regjering som viste større smidighet og samarbeidsvilje.

Julestjerne

Byråd Lisbeth Iversen er en velmenende person men luftkvaliteten blir ikke bedre i dag når svaret er en tunell som kommer om 10 år og regjeringen tar seg god tid med å lage forskrifter. Det er kun handling som gir ren luft i Bergensdalen og på Danmarksplass slik at folk slipper å være innesperret i hjemmene sine, ikke bare i julen men store deler av vinteren.

Jule- og nyttårsfeiringen er tiden for så vel eftertanke som oppsummering i forhold til året som snart ebber ut. De fleste av oss har våre drømmer og forventninger til hvordan 2011 skal bli, men altfor sjelden omfattes disse drømmene av andre enn oss selv. Juleforberedelsene blir for mange et mas og jag om å komme i mål og når Sølvguttene har sunget julen inn og “Tante Pose” ruller over TV-skjermen synker vi inn vår egen juleverden og glemmer alle de som sliter med å holde livene sine gående og som kjemper med å komme seg inn i det nye året.

Det er dessverre fortsatt altfor mange som lever på utsiden av velferdssamfunnet og som ikke får ta del i de godene som det store flertallet av oss nyter godt av. Jeg er derfor stolt over at vi i Venstre valgte å sette søkelyset på og prioriterte de mange rusavhengiges situasjon og levekår i vårt alternative by-budsjett for 2011.

Ved å prioritere de som trenger det mest kan vi som samfunn sende et sterkt signal om at vi må ta ansvar for hverandre. Derfor reagerer jeg kraftig på at Byrådet nå har fjernet den såkalte 80 % regelen som sikret at de som lever på sosialhjelp skulle være garantert en “minsteinntekt”. Jeg skjemmes også av at kommunen sender sosialhjelpsmottakere til bl.a. Frelsesarmeene for å få nødvendig hjelp i hverdagen. En slik ansvarsfraskrivelse fra Byrådets side for de “fattige” i Bergen er totalt uakseptabel. For enten man vil innse det eller fornekte det så er det fattige mennesker i byen vår!

Vi har heldigvis mange organisasjonene i Bergen som gjør en fantastisk jobb i forhold de mange som sliter i hverdagen for å få endene til å møtes og å mestre livene sine. Virksomheten de driver må imidlertid ikke bli en sovepute for det offentlige hjelpeapparatet.

Når det er sagt skal jeg være den første til å innrømme at organisasjonene på en del områder gjør en jobb som kommunen aldri ville kunne klare å gjennomføre i egen regi. Et eksempel er Frelsesarmeens sosiale virksomhet som har reddet både julen og hverdagen ellers i året for mange Bergensere, både med mat, klær og julegaver som de skaffer tilvei bl.a. ved hjelp av de pengene som legges hver år i Julegrytene deres. Et annet eksempel er Kirkens Bymisjon som med sin sosiale virksomhet åpner opp dørene til et bredt spekter av tilbud til de som sliter i hverdagen og ikke minst i julen når de i Korskirken inviterer til gjestebud på Julaften.

Et gjestebud som alle kan delta i utavhengig av livssituasjon og økonomi. For på julaften handler det like mye om felleskap som om livssituasjon. Derfor skal som By være glad for og sette pris på frivilligheten.

Hans-Carl Tveit

GOD JUL!

Hans-Carl Tveit
gruppeleder, Venstre

(Innlegget sto på trykk i Byavisen 21. desember)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**