En privat barnehageplass er like mye verdt som en kommunal

Eidsberg Venstre ønsker likebehandling av private og kommunale barnehager. Svært mange småbarnsforeldre er nå bekymret for om administrasjonens forslag til ny finansieringsordning for private barnehager i Eidsberg vil sette de private barnehagene i en umulig situasjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


I Eidsberg går 55% av barna i private barnehager. Vi hadde ikke nådd full barnehagedekning uten hjelp av de private barnehagene. Disse gir et godt og trygt tilbud til våre barn, sikrer konkurranse og variasjon i tilbudet, både geografisk og innholdsmessig. Nå fremmer administrasjonen forlag om finansieringsordning for de private barnehagene i Eidsberg, dette er oppe til behandling politisk nå denne og kommende uke. Forslaget tilgodeser de private barnehagene med 88% av hva de kommunale barnehagene får. Dette er ikke likebehandling, og det har de private barnehagene krav på. At disse skal greie å drifte med 12% mindre tilskudd pr barn enn de kommunale kan gi utslag i et dårligere tilbud, og dette er foreldregruppene i de private barnehagene med rette svært bekymet for.

I tillegg fremmer administrasjonen forslag om kun en telledato pr år (15.desember). Dette kan gjøre at barn som søker barnehageplass etter ordinært inntak ikke vil få plass, til tross for at det er ledig kapasitet i barnehagen. Frem til nå har det vært mulig å ettermelde når barn starter opp i barnehagen utenom de ordinære oppstartsdagene, dette vil nå ikke bli mulig med det nye systemet Eidsberg kommune legger opp til. Kommunene står fritt til å velge tellemetode selv etter den nye barnehagelovgivningen, så Eidsberg kommune kan altså velge et mer fleksibelt system. I disse datatider burde det være en grei sak å kunne telle oftere enn en gang i året.

Finansieringssystemet for private barnehager er oppe til behandling politisk i Hovedutvalg for kultur og oppvekst, formannskap og kommunestyre i disse dager. Eidsberg Venstre vil der fremme forslag som vil likebehandle barnehagene og trygge gode oppvekstvilkår for barna våre, gi forutsigbare økonomiske rammer for barnehagegründere, trygge arbeidsplasser og full barnehagedekning. I tillegg vil vi fremme forslag om et mer fleksibelt telledatosystem, som gjør at man dermed kan velge å få barn til alle årstider i Eidsberg, kan flytte til kommunen eller av andre grunner benytte ledig kapaistet i barnehagene når det faktisk er ledige plasser.

En privat barnehageplass er like mye verdt som en kommunal, ikke bare 88%.

Oppdatering etter hovedutvalgsmøte for oppvekst og kultur 02.03.11.;

Britt Fladmark Holta (V) stilte en rekke spørsmål til etatsleder Brynjard Rønningen. Dette går på likebehandling? Beregningsmodeller? Rammer for etaten? Tellemetoden og sikringsrammer for barn som søker på ledige plasser utenom ordinært opptak? Saken er svært kompleks og har mange aspekter, som det viser seg er svært vanskelig å gi oss klare svar på. Vi avventer svarene på de spørsmål som ble stilt og vil følge saken opp videre i formannskap og kommunestyre.

Da den nye lovgivningen for finansiering av private barnehager var til behandling i Stortinget stemte Venstre imot det rødgrønne flertallet, vi ønsket en annen løsning. Eidsberg Venstre har tatt saken opp med ledelsen på nasjonalt plan. Kanskje er dette et av mange eksempler på at den rødgrønne flertallsregjeringen legger stadig nye oppgaver over på kommunene, uten å følge opp med tilsvarende statlige overføringer av midler. Altså; overlater regningen til kommunene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**