— Uhørt å eie i Sellafield-anlegget

– Regjeringen må umiddelbart trekke Oljefondet ut av investeringene i Sellafield-anlegget, sier nestleder Helge Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Thor Erik Skarpen

Det er Dagbladet som kan fortelle at Norge gjennom Oljefondet har investert nærmere en milliard kroner i selskapene som driver anlegget.

– Sellafield-anlegget representerer en akutt forurensingstrussel mot kystområdene våre i vest og nord. At Norge har investerert i dette høres ut som en dårlig spøk. Å eie i dette må være helt uaktuelt, med mindre planen er å bruke eierskapet til å avvikle hele anlegget, sier Solum Larsen.

I en rapport fra Statens strålevern i vinter ble det slått fast at dersom en prosent av det radioaktive avfallet som er lagret på Sellafield slipper ut i atmosfæren, kan resultatet i Norge bli syv ganger verre en Tsjernobyl-ulykken i 1986. Og det er særlig Hordaland og Rogaland vil få problemene.

I april reiser miljøvernminister Eirk Solheim til et møte med sin britiske kollega. – Venstre mener Norges krav må være utvetydig. Det eneste akseptable for Norge er at Sellafield-anlegget avvikles, sier Solum Larsen.

– Nå må også regjeringen øyblikkelig avklare sitt syn på disse investeringene, sier Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**