Fetsund Sentrum – så i lende!

Ny kommunedelplan for Fetsund Sentrum skal -dersom ingen trenerer saksbehandlingen ytterligere— vedtas i august.
Dette er ikke et sekund for tidlig all den tid den planen som fortsatt gjelder var ment å bli erstattet for 14 år siden (!) Det lokale næringslivet begynner forståelig nok å miste tålmodigheten, og etterlyser framdrift, dialog og tydelige rammebetingelser fra kommunens side.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Når den nye planen nå endelig kommer på plass kan man ta fatt på det virkelige arbeidet, og i Fet Venstre ønsker vi en større politisk styring av sentrumsutviklingen med en klar visjon og plan om hva man ønsker å skape, dette har fram til nå vært preget av vilkårlige innfall og manglende mål og mening.
Det er et åpenbart behov for en ny giv og yngre krefter i kommunestyret i Fet og et større fokus på hva vi som politikere kan gjøre for å skape verdier framfor denne evinnelige byråkratiske dokumentproduksjonen.

Vi i Venstre ønsker å lære av andres feil (eksemplifisert ved den folketomme gågata i Lillestrøm) og se til byer og landsbyer folk søker til og liker å oppholde seg i.
Rundt om i Norge og i resten av verden ser vi det samme mønsteret; det er folketomt i moderne og pregløse bydeler og kommunesentra med glass, stål og betong, men yrende folkeliv i gamlebyer og sjarmerende små landsbyer med trange smug, små torg, sjarmerende småbutikker og arkitektur hvor man setter folks ønsker og sans for estetikk foran arkitektens behov for selvutfoldelse.
Vi må dessuten skape et særpreg, tørre å tenke i nye baner samtidig som vi bygger videre på det vi er gode på og fortelle vår egen historie.

Bygda vår er mest kjent for Fetsund Lenser, naturreservatet i Øyeren og Rosenberg, og folk har i årevis kommet langveisfra for å besøke disse.
Derfor mener vi at det er nettopp dette vi skal satse på når vi utvikler Fetsund Sentrum; kultur, natur og små spesialforretninger og dermed skape et miljø og en atmosfære som gir bl.a. de 50 000 årlige besøkende til lensene en grunn til å legge turen innom sentrum.
.
Vi må markedsføre bygda som et hyggelig sted å legge lørdagshandelen og søndagsturen, da må vi kunne tilby noe annet enn billige kjedebutikker og Mix-kiosker — det får de nok av på Strømmen, Lillestrøm og på Bjørkelangen, og Fet vil aldri kunne konkurrere i dette markedet.
Fetsund må derimot kunne by på en hyggelig og annerledes handleopplevelse, og kunne tilby andre varer og tjenester enn det man får hos de store kjedene.
Vi har nå fått en ny kultursjef som i likhet med oss er opptatt av at kultur også er næring, Venstre har i fylkestinget foreslått å tilrettelegge for øko-turisme i det deltaområdet — dette er en unik perle vi kan tilby naturinteresserte, og vi ligger gunstig til med tanke på nærheten til Oslo og folkerike kommuner i Akershus.

Alle forhold ligger dermed til rette for en framtidsretta og bærekraftig verdiskaping i Fet
– det vil vi i Venstre bidra til!

Tine Brubak Jahren
Leder Fet Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**