Færre laster ned musikk ulovlig

En ny undersøkelse fra Synovate rapporterer om et betydelig fall i ulovlig kopiering av musikk. – Omfanget at ulovlig fildeling er redusert samtidig som det er blitt enklere å lytte til og laste ned musikk og film lovlig. Gode lovlige løsninger er altså viktigere enn omfattende og dyre kontrollsystemer — akkurat slik Venstre lenge har påpekt, sier Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Fildeling

Foto: stock.xchng

Det er NRKs Kulturnytt som i dag rapporterer et betydelig fall i ulovlig kopiering av musikk. En undersøkelse fra Synovate viser at mer enn 60 prosent av all musikk ble kopiert ulovlig i 2005, mens dette fem år senere er falt til under 40 prosent.

 - Det viktigste er å lage gode og tilgjengelige lovlige løsninger for publikum, sier Skei Grande.

– Det viktigste er å lage gode og tilgjengelige lovlige løsninger for publikum, sier Skei Grande.
Foto: Caroline Roka

God distribusjon viktig
– Vi må fortsette å være gode på distribusjon og tilgjengeliggjøring på de arenaene og innenfor de rammene som forbrukerne forventer, kommenterer Torgeir Waterhouse direktør for internett og nye medier i IKT Norge.

Les også: 11.03.2009: Fildeling i Stortingets spørretime

Han slår overfor NRK Kulturnytt fast at tilgjengelighet er en enklere og bedre løsning enn å utkjempe slag i rettssalen. Også platebransjen fokuserer nå på enklere løsninger for forbrukerne. Petter Singsaas, direktør i Universal, påpeker at bransjen har vært for sent ute med å tilby gode alternativer til ulovlig filnedlasting. Dette er synspunkter Skei Grande langt på vei er enig i.

Må unngå overvåking
Venstre-leder Trine Skei Grande er tydelig på at det må utvikles modeller for vederlag for åndsverksskaperen som gjør det mulig å tillate fildeling. Hun slår fast at det viktigste er å lage gode og tilgjengelige lovlige løsninger for publikum.

– Vi er imidlertid en sterk motstander av omfattende overvåking av nettaktivitet for å ta dem som kopierer film og musikk ulovlig. Senest i slutten av mai kom kulturministerens med nye tiltak mot ulovlig fildeling som synes å innebære storstilt overvåkning av så godt som alle internettbrukere.

Les også: 19.05.2011: Kritisk til nettovervåkning

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**