Om butikk og konkurranse på Tomter

Politikerne skal ikke bestemme hvor matbutikkene på Tomter skal ligge, så lenge de ligger innenfor området som er regulert til dette formålet. Les Børt-Erik Vikheims kommentar her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Som kjent er det nå planer om bygging av en Kiwi-butikk på det ubebygde området rett nord for jernbanen i Tomter sentrum. Dette har foranlediget en ordkrig mellom grunneieren av dette området, Erik Svarstad, og Tomter Handelsforening v/Otter Brødholt, som eier området på sydsiden av jernbanen. Brødholt har krevd at kommunepolitikerne må stoppe Svarstads planer, fordi han mener byggingen av en matbutikk på nordsiden vil skape for stor konkurranse til Handelsforeningens planlagte matbutikk på sydsiden. Denne matbutikken skulle nemlig også gi grunnlag for utvikling av det resterende sentrumsområdet på sydsiden.

Området på hhv. nordsiden og sydsiden av jernbanen er begge regulert til “bolig/forretning/kontor” i eksisterende reguleringsplan for Tomter sentrum, vedtatt i 2005 og revidert i 2008. I utgangspunktet står derfor Erik Svarstad fritt til å sette opp bygg med slikt formål (etter vanlig byggesaksbehandling) på nordsiden av jernbanen. Per definisjon er altså bygging av matbutikk her utenfor politikernes kontroll.

Når saken nå kom opp til politisk behandling, var det fordi Svarstad ønsket å søke om dispensasjon fra noen av bestemmelsene i reguleringsplanen, som bl.a. går på adkomst og takutforming. Hobøl Venstre mener at en slik dispensasjonssak må behandles som nettopp det den er. Spørsmålet i denne saken var derfor for oss kun om man kunne akseptere å fravike gjeldende reguleringsbestemmelser slik det var omsøkt. Det mente vi var akseptabelt.

Å bruke en dispensasjonssøknad for å stikke kjepper i hjulene for en matbutikk fordi man ønsker å støtte andre utbyggingsplaner, mener vi er galt. Begge områdene er som nevnt regulert til samme formål. Når Hobøls politikk er at det er grunneierne som har ansvar for å bygge ut sine sentrumsområder, kan vi ikke begynne å styre konkurransen bare fordi anledningen byr seg.

Børt Erik Vikheim
medlem i Hovedutvalg for plan og utvikling
Hobøl Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**