Coop på Vallejordet

Den siste tida har hvert en del skriverier rundt dette temaet, og vi vil med dette leserbrevet avklare Venstres standpunkt i denne saken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Da reguleringsplanen ble vedtatt høsten 2008, stemte Venstre, som alle de andre partiene, for handel på 3000 kvadratmeter på Vallejordet. Det betyr at alle partier mente at dette området, kunne avsettes til handelsvirksomhet.

I etterkant har administrasjonen økt dette til 12.000 kvadratmeter. Dette stemte Venstre imot. Ved behandling av reguleringsplan i planutvalget i vår var det bare Venstre som fortsatt mente at arealet avsatt til handelsvirksomhet skulle være 3000 kvadratmeter. Dette først og fremst fordi vi ønsker utvikling av hele Lena sentrum. Derfor kan det være viktig at Coop får etablere seg med et større dagligvarebygg enn det de har i dag. Et slik handelsbygg bør derimot ikke være for stort, slik at det ødelegger landsbypreget Lena har.

Østre Toten Venstre mener også det er viktig med konkurranse i Lena, da blir kvaliteten på varer og tjenester også bedre. Dette kan bidra til større aktivitet gjennom flere tilbydere av varer og tjenester slik at vi får en balansert vekst og utvikling av sentrum. Venstre ønsker et Lena med småbedrifter (86 prosent av landets foretak har mindre enn 5 ansatte og sysselsetter ca. 1,6 millioner) og et sentrum som har landsbypreg i stedet for senterpreg.

Våre nabokommuner har valgt en annen strategi for sine sentra, etter vår mening en uheldig strategi som har tømt sentrum og flyttet de handlene inn i et storsenter. Dette er en konsekvens Venstre er redd for hvis vi får et handelsbygg på 12000 kvadratmeter.

Venstre ønsker et handelsbygg som ikke går ut over alle de godt etablerte og gode handelsstedene vi har i Lenagata. Den skal fortsatt være ei trivelig handlegate og bygdesentrum i kommunen vår. Etter vår mening er det viktig å bevare Lenagata, slik at de som kommer til Lena for å handle, fortsatt vil gjøre det.

Dynamo- rapporten som ble lagt fram i vår, viste også at de som kunne tenke seg å komme tilbake til kommunen for å bosette seg, ønsket seg Toten slik de husket det som barn. Samtidig ønsket denne gruppen seg noen av storbyenes triveligheter, som for eksempel kafeer. Derfor blir det viktig å bygge ut Lena med tanke på å bevare tradisjoner og identitet, men også innføre noe nytt i form av storbyliv. God planlegging og målsettinger for hva vi ønsker for Lena blir viktige ledd i den videre prosessen.

Det blir viktig å bevare sentrum som et treffpunkt og handelssted for alle på Toten, både i form av et handelssenter og Lenagata. En god Ole Brumm-strategi kan være riktig: Ja, takk vi ønsker begge deler, det kan skape valgmuligheter for oss som handler på Lena. Gode sentrum kan også bidra til flere innbyggere til kommunen. La oss se på dette som en alle tiders mulighet til utvikling og nyskapning på Toten.

I framtidig utbygginger på Toten bør man ha et bevisst forhold til jordvern. Verden blir stadig oftere rammet av naturkatastrofer som følge av klimaendringer. Dette er også noe vi på Toten, med mye god matjord, bør ha i tankene og utnytte når vi skal skape vekst og utvikling.

Unn Sethne 1. kandidat

og Dag Løken 2. kandidat

for Østre Toten Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**