Bergen bør ta imot Guantánamo-fanger

Bergen bør tilby regjeringen å huse minst en ikke-straffbar fange fra Guantánamo. —Vi trenger en internasjonal dugnad for å legge ned denne basen, sier Erlend Horn (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

Ifølge Amnesty Norge satt det i fjor 60 fanger på den beryktede basen som er klarert for løslatelse, men ikke har noe sted å dra.

– Grunnen til dette er fordi de kommer fra land som Kina, Libya, Syria og Usbekistan hvor de risikerer tortur og dødstraff hvis de kommer hjem.

Horn mener Bergen kommune bør tilby regjeringen å ta imot minst én av disse såkalte ikke-straffbare fangene. Regjeringen har tidligere ikke signalisert vilje til å ta imot noen av disse.

– Dette er mennesker som er holdt fanget i mange år uten tiltale og dom, og er utsatt for tortur og mishandling. Amerikanerne selv mener disse menneskene ikke er farlige, sier Horn.

Han mener det er feigt av regjeringen å ikke ville gi disse menneskene en mulighet til å bygge opp livene sine igjen.

– Norge har ikke skyld i hva som har skjedd, og skjer, på Guantánamo. Men som mennesker og nasjon har vi et ansvar. Hvis storbyene i Norge sammen sier til regjeringen at vi vil hjelpe til, vil det kanskje ha en effekt, sier Horn.

Les hele saken, og kommentarer på BA.no.

Mer informasjon om problemet finner du hos Amnesty International.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**