Mer demokrati er mer makt til velgerne

— Jeg mener velgerne må gis mulighet til å i mye større grad påvikre personsammensetningen ved alle valg, både i kommuner, til fylkesting og Storting, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen. Skedsmo Venstres ordførerkandidat Boye Bjerkholt er enig. — Mer demokrati handler om å gi mer makt til velgerne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Bård Ek

NRK melder at en studie fra kommunevalget i 2007 viser at velgerne aktivt bruker retten sin til å gi kandidater personstemmer ved valget. 25 prosent av politikerne blir valgt inn på bakgrunn av de personlige stemmene.

— Det er ikke overraskende høyt, og vi skal huske at retten til å påvirke partienes valglister har blitt drastisk svekket de siste 20 årene, sier Solum Larsen. Tidligere var det mulighet til å stryke kandidater til kommunevalget, men denne muligheten er nå borte.

— “Mer demokrati” må medføre at Stortinget gir velgerne større innflytelse over personvalg, sier Solum Larsen. I dag er det mulighet for å gi tilleggsstemmer i kommunevalget og en begrenset mulighet ved fylkestingsvalg.

Venstres ordførerkandidat i Skedsmo, Boye Bjerkholt, mener at dersom man mener alvor med “mer demokrati” så må det bety at velgerne får mer makt. — Personvalg er ofte viktig lokalt, men det er ingen grunn til at personvalg ikke skal ha en stor betydning også ved fylkesvalg og stortingsvalg. Det er ikke likegyldig for velgerne hvem som representerer det partiet de stemmer på. Hvis vi vil gi frasen “mer demokrati” innhold så kan vi starte med å la velgerne i større grad påvirke personsammensetningen ved alle valg, sier han.

Solum Larsen tror økt grad av personvalg vil påvirke politikken positivt. — Jeg tror alle de folkevalgte nivåene hadde hatt godt av å bli vitalisert på denne måten. Dette ville jo gitt velgerne mulighet til å stemme inn Høyrerepresentanter som virkelig ville stemme mot datalagringsdirektivet eller Ap-folk som ville forplikte seg til å gjøre noe med klimautfordringene, sier han.

Solum Larsen trekker også fram forslaget om stemmerett for 16-åringer som et eksempel på “mer demokrati”. Dette er nå prøveprosjekt i noen få kommuner, deriblant Lørenskog. — Venstre har hatt generell utvidelse av stemmeretten på programmet lenge, sier han. — Skal det bli mer demokrati i Norge, må så mange som overhodet mulig inkluderes.

Også i Skedsmo har Venstre tatt til orde for å redusere stemmerettsalderen. — Lokalpolitikken har bruk for 16-og 17-åringers kompetanse. Det vil være en styrke for demokratiet som helhet om stemmerettsalderen senkes, skrev ungdomskandidat Kathrine Mellem Evensen i et leserinnlegg i Romerikes Blad tidligere i uka.

Solum Larsen er overbevist om at prøveprosjektet med redusert stemmerettsalder vil bli en suksess. — Jeg ønsker ordningen skal gjøres permanent og gjelde ved alle valg. Det skal være stemmerettsjubileum i 2013. Å la 16-åringene stemme hadde vært en virkelig markering av at vi vil ha mer demokrati, avslutter Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**