Effektiv integrering

Det er for lengst slått fast at arbeid er den mest effektive form for integrering i det norske samfunnet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Østre Toten kommune bosetter årlig ei gruppe flyktninger som har fått innvilget opphold i Norge. De to første årene deltar flyktningene i et introduksjonsprogram som er en kombinasjon av undervisning i norsk språk og samfunn, og etter kort tid språk- og arbeidspraksis ute på ordinære arbeidsplasser, vanligvis to dager i uka. Kommunen mottar et tilskudd fra staten de første fem årene flyktningen bor i kommunen. Etter det er det forutsetningen at flyktningen skal klare seg selv og fungere som en vanlig borger.

Det forutsetter at det er mulig å finne en arbeidsplass. Men det har vist seg vanskelig på tross av at det rekrutteres en god del arbeidstakere først og fremst fra Øst-Europa. Det fører til at mange flytter fra kommunen til og med før femårsperioden er utløpt. Oslofjord-området trekker. Der finner de arbeid og sosial kontakt med landsmenn.

Vel og bra, men det fører ofte til at integreringen stopper opp, og i verste fall får vi tendenser til getto-dannelser. I mindre samfunn er det lettere å få til hverdagslig kontakt mellom flyktningene og resten av befolkningen. Derfor appellerer vi i Venstre til arbeidsgivere, både offentlige og private, om å gi de bosatte flyktningene en sjanse.

Hans Otto Glomseth
Østre Toten Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**