Venstres plan for Østre Toten

I Oppland Arbeiderblad den 2. september kan vi lese at Østre Toten kommune bøyer av for innsigelser til reguleringsplanen for Vallejordet. Fylkesmann, fylkeskommune og Statens vegvesen setter foten ned for 12000 m2 plasskrevende handel, både med bakgrunn i at dette er matjord, og de effektene en slik arealdisponering ville kunne ha for Lena som handelssentrum og bygdeby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Ordfører Hans Seierstad og kommunalsjef Bjørn Bollum informerer om at nå skal kommunen se på andre muligheter for Lena. Østre Toten skal begynne i riktig ende denne gangen, og det skal iverksettes stedsanalyse samt revidert kommunedelplan. Dette for å se utviklingen i Lena i en sammenheng — man har lært av feilene som ble gjort sist, og skal nå ha en strategi for utviklingen. Dette er utmerket.

Ettersom verken ordfører eller kommunalsjef nevner at stedsanalyse og revidert kommuneplan for Lena sentrum skal igangsettes etter et forslag fra Venstre, som også brukte mye tid i planutvalgsmøte den 31. august for å argumentere for disse tiltakene, informerer Venstre om dette selv. Venstre stemte som eneste parti i mot reguleringsplanen som la opp til 12000 m3 plasskrevende handel på Vallejordet.

Venstre har som eneste parti vært tydelige hele veien på sin strategi for Lena. Venstre er glad i Lena og det Lena representerer i form av tett “bygde-urbanitet” på Toten. Vi trenger slike urbane oaser i jordbrukslandskapet vårt. Og dersom vi ønsker å opprettholde slike type tettsteder, kan vi ikke gjøre planmessige grep som motarbeider det vi ønsker å oppnå. Slike beslutninger har ofte irreversible konsekvenser.

Venstre er også glad i de andre stedene våre. Vi er opptatte av at det skal ligge omtanke og klar strategi bak hvordan vi ønsker utviklingen i hele kommunen — det være seg grender som Totenvika, Nordlia, Lensbygda eller Lund – eller tettsteder som Skreia, Lena, Kapp eller Kolbu. Østre Toten — og alle kommuner i Oppland – trenger mangfoldet grendene og tettsteden gir når vi skal trekke til oss nye innbyggere. Vi trenger også mangfoldet når vi som er innbyggere her i dag skal fortsette å ville bo og ha et godt liv her.

Venstre i Østre Toten har i lang tid fremmet konkrete forslag i kommunestyret om ressurser som kan sette bolyst på dagsordenen i kommunen. (Venstre blir alltid nedstemt på disse forslagene.) Det er behov for det: Det viser prosessen kommunen nettopp har gjennomført på Vallejordet: En prosess som i hvert fall ikke har hatt Lena sentrum som tett bygdeby med særpreg og identitet i strategien sin.

Venstre kommer uansett til å fortsette å “plage” kommunestyret i Østre Toten med forslaget om å opprette en Bolystagent-stilling. Dette står i programmet vårt, og vi lover å fortsette å jobbe for dette.

Venstre lover også å fortsette neste periode med å bry seg om grendene og tettstedene i Østre Toten, og å være tydelige på hva vi vil med dem.

Helga Feste Hunter
Østre Toten Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**