Brakvalg og nye Venstre-ordførere

Forhandlinger om politikk og posisjoner går på høygir i kommune-Norge. Fire Venstre-ordførere er allerede klar for fire år som øverste sjef i kommunen. — Vi går til oppgaven med stor ydmykhet. Vi trenger samarbeidspartnere, og vi må både gi og ta i årene som står foran oss, sier den nye ordføreren i Eid i Sogn og Fjordane. Eid ble største Venstre-kommune med 43 prosent.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Alfred Bjørlo er ny ordfører i Eid.

Alfred Bjørlo er ny ordfører i Eid.
Foto: Sfj Venstre

Hans Antonsen fortsetter som ordfører i sørlandsbyen Grimstad. Gro Skartveit blir ny ordfører i Finnøy (Rogaland) og Olav Kasland overtar som ordfører i Bø (Telemark). De fire ordførerne gjorde alle brakvalg i sine kommuner.

 Gro Skartveit er ny ordfører på Finnøy.

Gro Skartveit er ny ordfører på Finnøy.
Foto: Frode Kleppe

Les vår oversikt over nye ordførere og varaordførere (oppdateres kontinuerlig).
Hjelp oss: Får Venstre ordfører eller varaordfører i din kommune: Send tips til www.venstre.no ([email protected]).

 Olav Kasland er ny ordfører i Bø.

Olav Kasland er ny ordfører i Bø.
Foto: Per Espen Fjeld

Skrekkblandet fryd
– Jeg går inn i dette med skrekkblandet fryd. Vi håpet på seks kommunestyrerepresentanter. Drømte om syn. Fantasien strakk seg ikke til ni, forteller det nye ordføreren i Bø, Olav Kasland, til Telemarksavisa. Venstre i Bø fikk 37 prosent av stemmene. En vekst på 22,3 prosent.

I Rogaland er det allerede klart at Gro Skartveit blir ordfører i Finnøy. Her fikk Venstre 18,5 prosent av stemmene, en vekst på 13.6 prosent.

 Hans Antonsen fortsetter som ordfører i Grimstad.

Hans Antonsen fortsetter som ordfører i Grimstad.
Foto: Arne Kristian Ekra

Tøff kamp i Grimstad
Etter tøffe forhandlinger er det også klart at Hans Antonsen fortsetter som ordfører i Grimstad. Til tross for 20 prosent av stemmene, og en vekst på 3.8 prosent, gjensto tøffe forhandlinger.

– Det har vært en valgkamp med mye intensitet og skarpe fronter. Men vi kan være stolte av at alt har handlet om Grimstad-saker. Nå blir det viktig å skape en god tone i alle partier, så alle føler de blir hørt, sier Hans Antonsen til Fædrelandsvennen.

 Alfred Bjørlo får selskap av mange kommunestyrerepresentanter fra Venstre. Her flankert med Brit Moa, Arild Nøstdal og Inge Engebretson.

Alfred Bjørlo får selskap av mange kommunestyrerepresentanter fra Venstre. Her flankert med Brit Moa, Arild Nøstdal og Inge Engebretson.
Foto: Steinar Engeland

Brakvalg i Eid
I Eid blir det ordfører og varaordfører fra Venstre. Med brakvalget på 43 prosent, overtar kommunen i Nordfjord posisjonen som største Venstre-kommune. Den har Flatanger hatt med sine 42,9 i 2007.

– Vi er nødt til å få til et lagspill og samarbeid i politikken i Eid. Det er en litt farlig situasjon når et parti blir så stort, for dersom en ikke klarer å forvalte makten så kan det være uheldig. Derfor skal vi bruke tid på å snakke sammen og tenke ut hva vi gjør. Vi skal ikke være et parti som tar kontrollen på alt og kjører en "one-man show", lover ordfører Alfred Bjørlo overfor lokalavisen Fjordenes Tidende.

Liberalt i Finnøy
Venstre fikk 18,5 prosents oppslutning i Finnøy kommune i Rogaland. Der blir Gro Skartveit ordfører. Hun lever i partnerskap med Heidi Skifjell som også ble stemt inn i kommunestyret i "bedehuskommunen" på Vestlandet.

– Jeg er helt himmelfallen over den tillitten som Venstre og jeg har fått i Finnøy, sier Gro Skartveit til NRK Rogaland.

Se også reportasjen fra NRK i videovinduet under.

Skartveit til topps i Finnøy

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**