Nok et kunnskapsfiendtlig grep fra regjeringen

Aftenposten skriver i dag at regjeringen går inn for å legge ned Forskningsfondet. Venstre mener det føyer seg inn i rekken av kunnskapsfiendtlige grep fra regjeringens side.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Den rødgrønne regjeringen innførte i sin første regjeringsperiode et hvileskjær for forskning og høyere utdanning. Ifjor leverte forskningsminister Tora Aasland ett av tidenes dårligste budsjetter til forskning og høyere utdanning. I år legger regjeringen ned Forskningsfondet.

En fallitterklæring
— Dette er den endelige fallitterklæringen for Regjeringens vilje til å satse på forskning. Uten forskningsfondet får vi ikke den forutsigbarheten og stabiliteten som er nødvendig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten.

Trine Skei Grande om kunnskap

Foto: Caroline Roka / Tank Design

– Dette er et resultat av at en kunnskapsfiendtlig rødgrønn regjering over tid har nedprioritert Forskningsfondet og norsk forskning. Nedleggingen av Forskningsfondet føyer seg inn i rekken av kunnskapsfiendtlige og lite fremtidsrettede grep fra regjeringens side. Forskningsfondet bør fordobles, ikke legges ned, sier Venstres leder Trine Skei Grande til Forskerforum.

Forutsigbarhet for forskningen
Forventet lavere rente på fondsavkastningen er ikke noe godt argument for å legge ned fondet eller endre måten norsk forskning finansieres på.

– Det er derimot et veldig sterkt argument for å øke fondsbeholdningen, sier Skei Grande til NTB.

Venstre har tidligere foreslått nær en dobling av Forskningsfondet — til 150 mrd. kroner.

– Dette vil både kunne kompensere for lavere rente på avkastningen, gi forutsigbarhet og stabilitet for norsk forskning og gi en formidabel vekst i forskningsbevilgningene de kommende årene, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**