Venstre skifter e-post-system

Fra 1. desember legges Venstre pluss ned, og Venstre skifter til et nytt e-post-system.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Dermed går vi også bort fra ordningen med å tilby alle våre medlemmer en gratis e-post-konto. Erfaring viser at svært få medlemmer tar i bruk denne tjenesten, i tillegg til at den er dyr og ressurskrevende å administrere for partiet.

Endringen vil naturlig nok berøre mange av våre tillitsvalgte, folkevalgte, ansatte og vanlige medlemmer. På denne siden finner du svar på de fleste spørsmålene i forbindelse med overgangen til et nytt e-post-system.

Hva er plattformen for Venstres nye e-post-system?
Venstres nye e-post-system vil være basert på Google Apps, en forretningsversjon av en vanlig Gmail-konto som mange nok vil være kjent med allerede. I tillegg til e-post inkluderer systemet kalender, dokumentlagring og mange andre funksjoner. Les mer om den her: http://www.google.com/apps/intl/no/business/index.html

Hvem får benytte seg kostnadsfritt av Venstres nye e-post-system?
I utgangspunktet vil dette gjelde: Ansatte sentralt og lokalt, sentrale tillitsvalgte i partiet (sentralstyret, landsstyret, fylkesledere) samt medlemmer med tidligere sentrale posisjoner i partiet. Men vi ønsker å finne en god løsning også for de av våre brukere som faller utenfor disse kategoriene.

Jeg har hatt min www.venstre.no-adresse lenge, men faller ikke inn under gruppene nevnt over. Hva gjør jeg?
Alle som ønsker det vil få tilbud om en kostnadsfri videresending fra sin nåværende www.venstre.no-/liberal.no-adresse til en annen, privat e-post-konto. I enkelttilfeller er vi også åpne for at medlemmer kan beholde en full e-post-tilgang, som i dag. Dersom du ønsker en eller annen form for e-post-tjeneste fra Venstre ber vi deg om å fylle ut dette skjemaet innen 1. november. Vi vurderer også å åpne for en betaltjeneste for de medlemmer som ønsker en liberal.no-konto.

Hvordan kan jeg lagre min eksisterende e-post før Venstre pluss legges ned?
Dersom du blir overført til Venstres nye e-post-system vil all din eksisterende e-post overføres automatisk – med enkelte unntak. Dersom du ikke blir overført til det nye systemet kan du laste e-posten til din egen maskin ved å eksportere den fra Venstre pluss. For å gjøre dette må du koble deg til med FirstClass-klienten, som du kan laste ned her. Innkommende e-post vil ikke bli levert til Venstre pluss etter 1. desember, men du vil kunne logge deg på det gamle systemet og hente ut informasjon helt fram til 15. januar 2012.

Hvor lenge blir mine data tilgjengelig?
Selv om vi skifter e-post-system 1. desember, vil det fortsatt være mulig å laste ned informasjon fra Venstre pluss (Firstclass) i en overgangsperiode fram til 15. januar 2012. Informasjonen vil deretter være tilgjengelig på en intern server hos Venstres Hovedorganisasjon fram til 1. juni 2012, slik at det i nødstilfeller kan hentes ut informasjon også etter at systemet legges ned.

Jeg er aktiv i Unge Venstre. Vil dette gjelde meg?
Sitter du i landsstyret i Unge Venstre vil du også få tilbud om en e-post-konto på det nye systemet. Kontakt [email protected] for mer informasjon.

Jeg har fått konto på Google Apps – hva har skjedd med e-posten min?
I hovedsak skal all din eksisterende e-post være overført fra det gamle FirstClass-systemet, med unntak av e-post som er større enn 15 Mb, og e-post med .exe-filer som vedlegg. Evt. opplastede dokumenter du har liggende i postboksen din blir heller ikke overført, kun inn- og utgående e-post. Dersom du har e-post eller annet i din FirstClass-postboks som ikke blir overført kan du laste ned disse meldingene selv i FirstClass-klienten.

All innkommende e-post vil fra nå av leveres til både gammelt og nytt system (den leveres primært til FirstClass, men omdirigeres derfra til din Google Apps-konto). Omdirigeringen ble skrudd på samtidig som eksisterende e-post ble overflyttet, så det kan hende at noen e-post-meldinger finnes to ganger på Google Apps. Du kan nå velge selv hvor du ønsker å lese og sende e-posten din, men vær klar over at e-post du sender ut fra FirstClass-systemet fra i dag av ikke vil bli overført til din Google Apps-konto.

Alle e-post-adressene du var registrert med på FirstClass skal også være overført til Google Apps. Om du klikker på “Skriv e-post”-knappen etter innlogging kan du se hvilke adresser du er registrert med ved å velge nedtrekksmenyen der det står “Fra”. Din standard avsenderadresse kan du endre selv i innstillingene i Google Apps.

Hvordan bruker jeg enklest e-post, kalender og de andre funksjonene i Google Apps?
Mange vil være kjent med Gmail fra før, og Google Apps benyttes i hovedsak på samme måte. Du når de ulike funksjonene direkte på

http://epost.www.venstre.no
http://kalender.www.venstre.no
http://dokumenter.www.venstre.no
http://grupper.www.venstre.no (under oppbygging)

Mange trives godt med kun å bruke en vanlig nettleser, for andre vil det være enklere å bruke skrivebordsprogrammer som Microsoft Outlook, Windows Mail, Apple Mail/iCal/Adressebok eller annen tredjepartsprogramvare. Outlook-brukere må laste ned en plug-in for å kunne synkronisere kalendere og kontaktlister.

Se nærmere instruksjoner for oppsett av
– e-post: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=no&answer=75726&topic=1668961
– kalendere: http://www.google.com/support/calendar/?&hlrm=en#topic=1665163
– chat: http://www.google.com/support/talk/?hlrm=no

På iPhone/iPad og andre smarttelefoner og skjermbrett kan du bruke standardprogramvaren som følger med. Instruksjoner finner du her (legg spesielt merke til at du på iPhone/iPad setter opp kontoen som en Exchange-konto heller enn en Gmail-konto for å tilgang til alle funksjoner). Det finnes også ulike tredjeparts-apps for flere av funksjonene i Google Apps, i tillegg at hele det vanlige web-grensesnittet fungerer fint også på telefon og nettbrett.

Er kalenderen og kontaktene mine også overført til Google Apps?
Nei, dette må du gjøre manuelt. I FirstClass-klienten kan du eksportere kontaktlister i såkalt .vcf-format og kalendere i .ics-format. Disse kan du importere rett inn i Google Apps på web eller gjennom et program du velger å bruke mot Google Apps. Kontakt [email protected] hvis du har problemer med dette.

Jeg hadde fellespostbokser på skrivebordet mitt, hvor har de blitt av nå?
Fellespostbokser – altså innkommende e-post til lokallag og liknende – overføres til Google Apps i løpet av kort tid. Inntil videre må du logge deg inn på Venstre pluss for å lese disse postboksene. Dersom du skal ha tilgang til en fellespostboks vil du få en egen e-post om dette.

Hvordan ivaretas personvernet med Google Apps?
Google beskriver dette slik: “Vi deler ikke dataene med noen, bortsett fra slik det fremgår av våre retningslinjer for personvern. Vi oppbevarer dataene så lenge du ønsker at vi skal gjøre det. Dessuten skal du kunne ta med deg dataene hvis du velger å bruke eksterne tjenester i kombinasjon med Google Apps, eller hvis du ønsker å avslutte bruken av tjenestene helt.” Les mer her. Vi er også kjent med at Datatilsynet har bedt Narvik kommune redegjøre for valget av Google Apps som totalleverandør av e-post, kalender og gruppevare. Venstre vil ikke lagre personopplysninger i Google Apps. Alle medlemsopplysninger fødselsdato og adresse lagres i et eget system (Venstres medlemsregister).

Jeg har flere spørsmål!
Kontakt oss på [email protected].

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**