Uttalelse: Kapitalløft for nyskapende gründere og vekstbedrifter

Venstres landsstyre mener at tiden nå er overmoden for å tenke nytt med sikte på å gi norske gründere og nyskapende vekstbedrifter et kapitalløft som styrker landets fremtidsrettede verdiskaping og som legger et mer solid grunnlag for morgendagens arbeidsplasser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Penger, økonomi

Foto: Microsoft

Både morgendagens arbeidsplasser og vår fremtidige velferd er i stor grad avhengig av nyskapende gründere og vekstbedrifter. På denne bakgrunn er det grunn til bekymring at utviklingen i Norge siden 2008 har vist en nedadgående tendens på flere viktige områder. Tilbakegangen gjør seg tydelig gjeldende på viktige indikatorer som antall personer som deltar i oppstart av nye virksomheter, antallet hurtigvoksende småbedrifter (gaseller), samt i antallet vekstbedrifter med over 20 ansatte og over 20 % omsetningsvekst de siste to årene. For begge de to siste indikatorene er nivået i Norge mer enn halvert fra 2008 til 2011.

Fra før vet vi at et av de svakeste leddene i den norske næringsutviklingskjeden er knyttet til mangel på oppstarts- og investeringskapital for gründere og innovative vekstbedrifter i tidlig fase. De problemene vi allerede har på dette området i dag vil ventelig bli ytterligere forsterket av den nye alvorlige gjelds- og finanskrisen som nå sprer seg med utgangspunkt i Europa. I slike perioder er det god grunn til å forvente at det nettopp er de nye satsingene som vil lide mest av kreditt- og kapitaltørke.

Regjeringens svar, på spørsmål fra Venstre i Stortinget, er å bevilge mer penger til de eksisterende offentlige virkemidlene, som til nå har vist seg å gi dårlige svar på den kapitalutfordringen vi står overfor. Venstre mener at dette ikke er tilstrekkelig gode svar på den utfordringen vi nå står overfor, og at vi nå må tenke nytt.

Derfor vil Venstre ha en kapitalreform som styrker kapitaltilbudet for gründere og nyskapende vekstbedrifter i Norge. Hovedelementet i en slik reform er å utvikle et større og bredere venturekapitalmarked i Norge, etter modell av vellykkede satsinger i andre land, og hvor statens primære rolle er å forsterke det private venturekapital-markedet og overlate alle investeringsbeslutninger, kunnskapsbistand og all prosjektoppfølging til private aktører innenfor en kommersiell og markedsbasert ramme.

Julegave med Venstreprofil

Foto: Stein Inge Dahn

For å styrke kapitaltilførselen for alle gründere vil Venstre også innføre en KapitalFunn-ordning, hvor det gis skattefradrag for private investeringer i oppstart- og tidlig fase av nye virksomheter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**