Vil ha stortingsplass

To bergensere har meldt seg på kampen om å bli Venstres listetopp i Hordaland ved valget i 2013. Men også i Ulvik er det to aktuelle kandidater.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

Både Erlend Horn (24) og Anders Skoglund (34) er enige om at det er altfor lenge siden en bergenser har møtt i Stortinget for Venstre.

— Vi har stort sett hatt folk utenfor Bergen som har toppet listen, sier Erlend Horn. Han sitter i dag i komité for helse og sosial i bystyret, og har tenkt å fortsette med det også om han skulle bli valgt inn på Stortinget.

— Jeg ønsker meg til Stortinget for å gi Stortinget mindre makt. Vi må ha en desentralisering, sier han.

Vil ha åpen debatt
Horn har tidligere vært fylkesleder i Hordaland Unge Venstre, og sier han representerer en ung og liberal tradisjon i Venstre. Han har et engasjement for ruspolitikk, og har lyst å fortsette jobben fra nasjonalt hold.

— Vi må åpne for heroinassistert behandling, og sørge for at rusavhengige får behandling i stedet for straff. I tillegg må vi få nok behandlingsplasser, sier 24-åringen.

Han frykter ikke konkurransen fra andre som også ønsker seg en stortingsplass.

— Jeg håper mange stiller til den plassen. Vi må ha en åpen diskusjon om hvem som bør toppe listen, sier Horn. Fylkeslaget skal i april ta stilling til når nominasjonsmøtet skal være. Trolig blir det i november.

Anders_Skoglund_pressebilde_2011_kvadratisk

Foto: Tor Blaha

Mot Frp-samarbeid
Også hans utfordrer, Anders Skoglund, synes det er bra at flere vil kjempe om stortingsplass.

— Det er bare en styrke om vi får en debatt om de ulike kandidatene. Det skaper positiv oppmerksomhet rundt Venstre, sier han.

Selv mener han at hans erfaring fra bystyret, hvor han har sittet i to perioder, er blant hans styrker.

— Om jeg kommer på Stortinget, vil jeg ha et sterkt søkelys på Bergen. Vi må få ha sterkere trykk på miljø og byutvikling i Bergen. Vi må få til en helhetlig bompengeavtale for hele bergensprogrammet, slik at vi slipper å sende ny bompengesøknad hver gang det skal bygges en strekning av Bybanen, sier han.

Skoglund mener det er viktig å få flyttet flere statlige arbeidsplasser til Bergen, og han vil
jobbe for å få i gang en ny kommune- og regionsreform i Norge. Også han er positiv til EU, men i motsetning til Horn er han negativ til et regjeringssamarbeid med Frp.

Terje Breivik

Foto: Rune Kongsro

To aktuelle i Ulvik
Men også i Ulvik er to kandidater klare til å toppe listen. Generalsekretær i Venstre, Terje Breivik og tidligere ordfører i Ulvik, Mona Hellesnes, vil begge si ja om de blir spurt.

— Jeg kan knapt tenke meg en mer meningsfull oppgave enn å representere verdiskapingsfylket Hordaland og kremmerbyen Bergen på Stortinget, sier Breivik.

Han er enig med de andre om at konkurranse om plassen er bra.

— Som generalsekretær synes jeg det er helt fantastisk. Det vitner om et parti som er i fremgang, hvor folk virkelig har lyst på viktige posisjoner, sier han.

Mona Hellesnes er i dag varaordfører i Hordaland fylke, men hun er åpen for en stortingsplass.

Mona

Foto: Reinhold Kager

— Jeg synes Terje er en veldig god kandidat. Jeg kommer nok til å si til nominasjonsnemnden at jeg er til disposisjon hvis de ønsker å ha meg med på listen. Men jeg kommer til å støtte Terje som kandidat, sier hun.

Hun trekker frem hans erfaring, og hans posisjon i partiet, men sier samtidig: — Det er mange menn som har lansert seg. Vi kan ikke ha en liste med bare menn.

Les saken på side 13 i Bergens Tidende søndag 22. januar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**