War on drugs

“Just say no” sa Nancy Reagan da hun og mannen hadde bostedsadresse på 1600 Pennsylvania Avenue.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

Lite visste hun kanskje da om at dette utsagnet ville bli slagordet i en allerede da håpløs og moralistisk kamp som har etterlatt seg et uendelige antall ofre, og gitt tilhengerne av nulltoleranse et skalkeskjul for å hindre innføringen av en mer human narkotikapolitikk i Norge, så vel som i resten av verden.

Begrepet "War on drugs" ble først brukt av en annen med inngående kjennskap til møblementet i det ovale kontor, president Richard Nixon. Siden 1971 har en rekke regjeringer gått sammen i krigen mot narkotika. For de fleste høres det lite produktivt ut å være motstander av en krig mot narkotika. Narkotika er farlig, det skaper avhengighet og død og etterlater pårørende i en forferdelig situasjon. Det samme gjør alkohol, og tobakk for den saks skyld. Men verdenssamfunnet innså etter at Al Capone og en rekke andre gangstere hadde hatt fritt spillerom i en årrekke at et forbud mot alkohol var en lite hensiktsmessig sti å følge. Det var bedre å tillatte, og samtidig regulere, og på den måten slå beina under organisert kriminalitet.

Rusomsorg

Foto: Mathias Fischer

På stedet hvil
I 2012 befinner verdenssamfunnet i samme situasjon. Organisert kriminalitet i Mexico, Colombia og Afghanistan, for å nevne noen, blomstrer på grunn av en enkel erkjennelse: hvis det er et marked for noe som er forbudt, er det big business å produsere og selge det. I USA sitter omtrent en halv million amerikanere i fengsel for narkotikarelaterte anklager. Noen av dem er store fisker som sitter der med rette, men de aller fleste er fattige afroamerikanere som er tatt for besittelse eller salg av mindre doser narkotika.

"War on drugs has failed, with devastating consequences for individuals and societies around the world" heter det i en FN rapport fra the Global Commission on Drugs der blant annet Kofi Annan og vår egen Thorvald Stoltenberg har bidratt. Rapporten ble mottatt med en kald skulder av norske politikere. KrF-leder Knut Arild Hareide hevet sin spake stemme til et nytt og ukjent lydnivå i protest. Denne konklusjonen var jo galskap, og han mente det var beklagelig at Thorvald Stoltenberg kunne mene noe sånt.

I TV-serien Boardwalk Empire, der handlingen utspiller seg under i forbudstiden i USA på 1920-tallet, hever gangsterne sitt glass og ler av politikerne når klokken slår midnatt og forbudet mot alkohol blir iverksatt. Det samme gjør nok narkobossene i Colombia når de hører argumentasjonen til Hareide og hans likesinnede.

Les innlegget på Studentmeninger her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**