Venstre-nei til bompengepakke

– Vi håpet på et bredt flertall i bystyret, men det byrådet legger frem har for mye vei og for lite bane til at Venstre kan støtte det, sier Julie Andersland (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Julie_Andersland_pressebilde_2011_kvadratisk

Foto: Tor Blaha

– Jeg har opplevd Høyre som konstruktive hele tiden, men denne uken snudde de uventet og avviste våre miljøkrav. Da kan vi ikke støtte dem, sier Andersland.

Venstre krevde at Skansentunnelen ikke blir realisert dersom den blir svært dyr eller ikke reduserer biltrafikken i sentrum. Da skulle pengene gå til Bybanen i stedet. Partiet krevde også at kommunen starter opp en reguleringsplan for Bybanen innen 2016.

Andersland synes det er dumt at det nå er byrådspartiene Høyre, KrF og Frp som alene vil kjøre gjennom bompengepakken.

– Jeg får stadig høre at byrådspartiene gjerne vil ha med Venstre, men når det kommer til stykke er de ikke villige til å gi oss gjennomslag for miljøpolitikken. Da kan det heller aldri bli noe samarbeid, sier Andersland.

Klart signal til de andre borgerlig partiene
– Jeg håper likevel at denne prosessen kan være et klart signal til de andre borgerlig partiene: Venstre er konstruktive samarbeidspartnere, men vi stiller klare miljøkrav. Vil de ikke komme oss i møte, kan de ikke regne med vår støtte, sier gruppelederen.

– Det betyr at det blir minst mulig flertall for en så viktig sak. Det er veldig uheldig, sier Venstres gruppeleder Julie Andersland.

Konkret gikk uenigheten på to punkter:

• Venstre ønsket en bindende avtale om at dersom Skansetunnelen ikke kan bygges, skal de pengene gå til bybane til Åsane.

• Partiet ville også ha nedfelt i avtalen at reguleringen av Bybanen vestover skal være i gang innen 2016.

Mona

Foto: Reinhold Kager

Problemer på fylket
Venstres nei kan skape problemer når saken skal opp i fylkestinget. Der er Venstre med i den styrende koalisjonen, mens KrF er utenfor. Dersom KrF ikke støtter bompakken i fylkestinget, er Høyre og Frp avhengige av Venstre.

– Jeg vet ikke hva vi gjør ennå. Jeg hadde jo håpet at man fant en løsning i Bergen som inkluderte Venstre, sier Mona Hellesnes, fylkesvaraordfører og gruppeleder for Venstre i fylkestinget.

Hun sier at hun vil snakke med Bergen Venstre og deretter ta en runde i fylkesgruppen før behandlingen i fylkestinget i mars.

Opp til KrF
KrF i fylkestinget har sagt at de kan komme til å stemme imot bompengepakken. Det vil gi ny usikkerhet rundt pakken, siden Bergen og fylket må sende inn en felles bompengesøknad.

– Jeg lurer på når KrF har tenkt å ta ansvar. De oppfører seg som om de ikke sitter i byråd i Bergen, sier Hellesnes.

– Føler du press for å redde Frp og Høyre ut av knipen?

– Jeg føler mer på ansvaret fylket har for kollektivtransporten. Vi ønsker en bompengesøknad og en bybanesatsing, og da må vi bli enige.

Les saken på BA.no her og på BT.no her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**