Utfordret Støre om Hviterussland

I dagens utenrikspolitiske debatt i Stortinget utfordret Venstres leder Trine Skei Grande utenriksminister Støre til å sette foten ned for Norges handelsforhandlinger med Hviterussland. – Det holder ikke bare å uttrykke bekymring og uro. Her må utenriksministeren rett og slett sette ned foten, krevde Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I sitt innlegg berørte Skei Grande blant annet også utviklingen i Syria og Russland, men la spesielt vekt på Norges forhandlinger om en frihandelsavtale med Hviterussland.

 Trine Skei Grande slår fast at Norge ikke bør forhandle med Hviterussland.

Trine Skei Grande slår fast at Norge ikke bør forhandle med Hviterussland.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

Europas siste diktatur
– Vel så viktig som det utenriksministeren sa i sin redegjørelse, er det han ikke sa noe om. I fjor slo utenriksministeren fast i sin redegjørelse at «hviterussere som kjemper for demokrati og menneskerettigheter, skal oppleve at de har vår støtte». I år nevnte ikke utenriksministeren Hviterussland, til tross for at det stadig skjer grove menneskerettighetsbrudd i landet, som vi opplever som Europas siste diktatur, påpekte Skei Grande.

Ikke akseptabelt å forhandle
– Menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland er blitt kraftig forverret det siste året, og vi er nå klare til å utvide sanksjonene, sa en EU-diplomat til Aftenposten nylig. Samtidig som det skjer fra EUs side, holder Norge og EFTA-statene, sammen med Russland, Kasakhstan og Hviterussland, på å forhandle en frihandelsavtale. EU har lagt forhandlingene om frihandel med Hviterussland på is på grunn av menneskerettighetssituasjonen. Det mener vi i Venstre at Norge også burde ha gjort, som EFTA-medlem. Det er helt uakseptabelt å forhandle med Hviterussland slik situasjonen nå er i landet. Det holder ikke bare å uttrykke bekymring og uro. Her må utenriksministeren rett og slett sette ned foten, sa Skei Grande.

Skuffende fra Støre
Utenriksminsteren, som også ble kritisert av representanter fra Høyre og KrF for handelsforhandlingene, forsvarte forhandlingene med at en handelsavtale kan være en kanal for å fremme kritikk. Han omtalte debatten om Hviterussland som "interessant", før han fastslo at det vil være nyttig med en frihandelsavtale.

– Jeg synes svaret fra Støre var svært skuffende. Venstre står fast ved at Norge ikke skal forhandle med Hviterussland, og vi kommer til å følge dette videre opp, sier Skei Grande.

ELDR-initiativ om Armenia

Skei Grande avsluttet ordskiftet med utenriksministeren med å ta opp et initiativ fra den europeiske paraplyorganisasjonen for liberale partier — ELDR — om å kreve et fritt og rettferdig valg i Armenia i mai.

Les referat fra debatten her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**