Vil gjeninnføre oljepant

Venstre vil gjeninnføre panteordningen for oljefyrer for å få bort de forurensende varmekildene fra Fana.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Andersland ute 1

Foto: Mathias Fischer

Som Fanaposten skrev tirsdag viser tall fra Bergen Brannvesen at 4.000 av totalt 10.000 adresser i kommunen med oljefyrt ildsted/anlegg eller oljetank finnes i Fana. Det får Julie Andersland til å reagere. Hun mener kommunen må ta grep for å få fanabuene til å skifte ut oljefyren.

– Som Fanaposten viser, kan utskifting av en oljefyr koste opp mot 60.000 kroner. Samtidig er det ikke sikkert at Enova gir støtte. Kommunen bør derfor gjeninnføre panteordningen, sier Andersland og fortsetter:

– Paradoksalt er det slik at Enova ikke støtter å erstatte en oljefyr med for eksempel en luft til luft-varmepumpe, fordi innsparingen på strømregningen er for stor. Det er bakvendt, hele poenget er jo å få ned strømforbruket, sier hun.

Hun mener det er meningsløst at byrådet fjernet ordningen.

– All ære til prosjektet Oljefri.no, som gir råd og hjelp til folk som vil kvitte seg med oljefyring, men for å få et godt insentiv til å bytte, må den kommunale panteordningen gjeninnføres.

 Venstre vil ha pant på gamle oljefyranlegg.

Venstre vil ha pant på gamle oljefyranlegg.
Foto: sxc.hu

– For 2012-budsjettet ville vi ha en panteordning for 200 ovner i året, 5000 kroner for hver ovn. Selv om det langt ifra dekker hele utgiften med å skifte ut en oljefyr, tror jeg det kan være et godt incentiv. Byrådet fjernet ordningen fordi de mente for få brukte den, men det er helt meningsløst. De kunne ha endret ordningen eller gjort den bedre kjent, men å fjerne den er et skritt i feil retning.

– Venstre kommer nok til å ta dette forslaget opp igjen ved neste anledning. Om vi kan få byrådet til å forstå at folk gjerne fjerner oljefyrer om får råd til det, tror jeg det er håp om å få ovnpanten tilbake igjen.

Les hele saken på side 7 i Fanaposten fredag 11. mai.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**