Vil ha tigger-dusj

Tiggere bør få eget dusj og toalett, mener Venstre. – De får klare seg selv, svarer byrådet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Erlend Horn

Foto: Hildegunn Holtet

Venstre mener Bergen bør gjøre som Kristiansand, der politikerne har vedtatt å opprette et sanitærtilbud til tiggere i byen. Tilbudet skal gi tiggere og andre bostedsløse tilgang til toalett og dusj, skriver Bergens Tidende.

– Dette gir et grunnleggende velferdstilbud til tiggere og deres barn. Hva gjør byrådet for å bedre de sanitære forholdene for tiggere, og hva vil byrådet gjøre for å løse de sosiale problemene forbundet med tigging? spurte Erlend Horn (V) i bystyrets spørretime.

Byrådsleder Monica Mæland (H) svarte at byrådet ikke har noen planer om å lage et eget senter for utenlandske tiggere. Hun viste til det nye toalettet på Fisketorget, som er åpent for alle.

– Når det gjelder våre egne borgere som tigger, så skjer det ofte i kombinasjon med bruk av rusmidler. Vi har en rekke oppfølgingstiltak for denne gruppen, sier Mæland.

Hun la til at byrådet ikke ønsker å innføre et forbud mot tigging, slik Høyres landsmøte åpnet for i sitt vedtak forrige helg. Bergens politivedtekter gir politiet mulighet til å slå ned på aggressiv tigging.

Også Bergensavisen skriver om saken:

Vil ikke ha egne WC-er og dusjer for tiggere
Debatten om tigging har blusset opp igjen de siste ukene. Høyre, Frp og Senterpartiet ønsker gjeninnføirng av et tiggeforbud, mens politikerne i Kristiansand har vedtatt å bygge egne toaletter og dusjer til byens utenlandske tiggere.

Formannskapets flertall – Ap, Venstre og KrF – har vedtatt at det skal bevilges 300.000 kroner til formålet. Høyre og Frp var imot.

— Toalettene skal settes opp i brakker. Dette er et prøveprosjekt som skal pågå over ett år. Men vi kan også ta ned brakkene før året er gått, hvis vi ser at dette ikke fungerer, uttalte gruppeleder i KrF i Kristiansand, Arvid Omdal.

Det er et lignende forslag Venstre i Bergen fremmet under mandagens bystyremøte.

Tigger

Foto: Microsoft

Tviler på tiggerstrøm
— Vi har fått en del klager på at tiggerne bruker toaletter på hoteller og biblioteket. I tillegg handler dette om medmenneskelighet. Vi vil hjelpe disse menneskene som er i en vanskelig situasjon, sier Omdal.

Vedtaket har skapt debatt. En del mener at dette er å invitere tiggere til Kristiansand.

— Jeg tviler på at det vil strømme tiggere til byen fra Romania og Ungarn som følge av noen brakketoaletter. Men hvis dette så blir tilfeller, har vi alle muligheter til må fjerne brakkene, sier han.

Hva gjør byrådet?
Venstre i Bergen ønsker å innføre noe lignende i Bergen. Erlend Horn fremmet følgende spørsmål til byrådsleder Monica Mæland i mandagens bystyremøte.

— Hva gjør byrådet for å bedre de sanitære forholdene for tiggere og andre bostedsløse i Bergen, og hva vil byrådet gjøre for å løse de sosiale problemene forbundet med tigging?

Mæland: – Ikke aktuelt
— Tigging i Bergen har økt de siste årene. Dette på grunn av at blant annet at det har kommet flere utenlandske tiggere hit. Det er liten kontakt mellom denne gruppen og kommunen. De benytter seg av en del frivillige organisasjoner i Bergen. Det er ikke aktuelt for oss å bygge noe tilsvarende senter som planlegges i Kristiansand, svarer Monica Mæland og legger til:

— Det er kommet nye offentlige toaletter i Torghallen.

Gir ikke opp
Erlend Horn kommer til å fremme forslag om toalett og dusj for tiggere til neste bystyremøte.

— Det er synd at byrådet signaliserer at et tilsvarende sanitært tilbud som Kristiansand har innført ikke vil være aktuelt i Bergen.

Han håper nå at KrF vil stemme for et slikt forslag.

— Jeg ser for meg at slike brakker vil være i sentrum et sted. Begrunnelsen for å bygge dette er kort og greit at vi som by legge til rette for verdige forhold for alle, sier Horn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**