Uttalelse: Barn foran systemer i barnevernet

Venstre vil ha et barnevern som er organisert for barnas beste. Hensyn til barn må settes først. Derfor vil Venstre gi kommunene mer makt og større ressurser for å sikre et godt og likeverdig barnevernstilbud.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

barnehender, hender, barn

En rapport offentliggjort denne uken bekrefter det Venstre har ment om barnevernet i lang tid. Dagens system fungerer ikke, og fører til unødig belastning for berørte barn.

Rapporten fra Rambøll oppsummerer fire forskningsrapporter som har evaluert barnevernsreformen fra 2004, og viser nedslående resultater:

Barn har per i dag ikke et likeverdig barnevernstilbud alle regionene i Norge
Samarbeidet mellom det statlige og det kommunale barnevernet er ikke tilfredsstillende
Det statlige barnevernet har blitt en byråkratisk hemsko som øker saksbehandlingstiden
Den faglige utviklingen i barnevernet er for innadskuende

Barnas behov
Det eneste som har blitt bedre er strukturene rundt faglig og økonomisk styring, men dette har dessverre ikke gjort tilbudet til berørte barn bedre. Venstre ønsker derfor å bygge barnevernet nedenfra og opp, med utgangspunkt i barnas behov, ikke behovet for sterkere systemer.

Riksrevisjonen har også denne uken pekt på faren for at alt for mange bekymringsmeldinger feilaktig henlegges. Dette mener Venstre henger sammen med den økte byråkratiseringen av barnevernet, særlig den statlige delen. Venstre er uenig i barneombudets ønske om å ta fra kommunene ansvaret for barnevernet. Erfaringene fra det statlige barnevernet tilsier ikke at det vil være til det beste for berørte barn.

Mindre byråkrati
Venstre vil gi kommunene mer makt og ressurser over barnevernstilbudet, og ønsker å legge ned den utøvende delen av det statlige barnevernet, Bufetat, og overføre ansvaret til kommunene.

Det berørte barn trenger nå er mindre statlig byråkrati og et mye sterkere kommunalt barnevern med nok ressurser og kompetanse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**