Godt nytt for distriktene

– Strømkablene til Tyskland og England er svært godt nytt for Distrikts-Norge, mener Terje Breivik, nestleder i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Avtale på plass
Norge har inngått avtaler om å bygge undersjøiske strømkabler til Tyskland og Storbritannia. Kabelen til Tyskland skal være ferdig i 2018. Omtrent samtidig kan Statnett og britiske National Grid komme til å bygge verdens lengste undersjøiske kabel mellom Norge og Storbritannia.

– Kablene har forutsetning til å skape marked for alt vi har av små minikraftverk. For de som er opptatt av å ta vare på distriktene, er utenlandskablene svært godt nytt, sier Breivik.

Kabelen til Tyskland skal bygges mellom Tonstad i Sirdal kommune og enten Wilster i Schleswig-Holstein eller Moorriem i Niedersachsen. Den er planlagt å få en kapasitet på opptil 1.400 megawatt (MW).

Terje Breivik

Foto: Rune Kongsro

Uante muligheter og visjoner
– Norge har uante muligheter til å bli verdens ledende energinasjon etter oljealderen. Vi får stor norsk overføringskraft. Tyskland, som har satt ambisiøse mål om å fase ut all atomkraft innen 2022, vil kunne få tilgang til for eksempel norsk vannkraft, sier Breivik.

– Skal vi bidra til å løse klimautfordringene, er vi helt avhengig av å erstatte mesteparten av den fossile energien med fornybar energi. Det vil kablene være et viktig bidrag for å få til, sier Terje Breivik.

Les sak i Nationen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**