– Opprett egen enhet mot seksualisert vold

Regjeringen la i går ettermiddag frem en ny handlingsplan mot voldtekt. – Venstre er fornøyde med at regjeringen tar konkrete grep, men de store overordnede tiltakene som faktisk hjelper mangler, sier stortingsrepresentant Borghild Tenden (V).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Borghild Tenden og Trine Skei Grande krever konkrete tiltak for oppfølging etter voldtekt.

Borghild Tenden og Trine Skei Grande krever konkrete tiltak for oppfølging etter voldtekt.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

Tenden foreslo i høst i et representantforslag en rekke konkrete tiltak for å styrke oppfølgingen av voldtektsofre og etterforskningen av voldtektssaker.

Tiltakene Tenden etterlyser ble foreslått av det regjeringsoppnevnte voldtektsutvalget i 2008 og er bare i mindre og svært varierende grad fulgt opp av regjeringen.

Venstre ønsker å opprette en egen sentral enhet i politiet mot seksualisert vold, slik voldtektsutvalget foreslo.

— På den måten samler man spisskompetanse på seksualisert vold, slik man har gjort det på for eksempel økonomisk kriminalitet, med ØKOKRIM. På den måten kan oppklaringsprosenten gå opp og kompetansen i politiet styrkes, sier Tenden.

En egen enhet kan for eksempel vurderes når Voldtektsgruppa i KRIPOS skal evalueres i 2014.

— Dette vil være det viktigste tiltaket for å øke oppklaringen og sørge for at politiet prioriterer seksualisert vold høyere, påpeker Tenden.

— Personer som har forgrepet seg bør få bedre oppfølging, for å forebygge gjentakelse. "Alternativ til vold" har hatt gode resultater. Vi har foreslått i våre statsbudsjetter å styrke disse tilbudene. På den måte vil alle kunne være tryggere, sier Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**