Må bruke solarium som sprøyterom

Denne månedens utgave av gatemagasinet Megafon handler bl. annet om sprøyterom. Her kan du lese intervjuet med Erlend Horn (V) om temaet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Horn3

Foto: Mathias Fischer

Solarium, bakgårder og grøntarealer brukes som “sprøyterom” i dagens Bergen. Venstre vil gi de rusavhengige tilbud om et trygt og rent brukerrom. Byrådet sier tvert nei.

– Det er den evige debatten i Bergen hvor vi ikke kommer til tverrpolitisk enighet, sier Erlend Horn.

Ifølge Horn er Bergen mer enn klar nok for et sprøyterom, eller et brukerrom, som han gjerne vil ha.

– Når Bergen får et sprøyterom, og jeg sier når, for det kommer til å skje, må vi unngå fellene Oslo har gått i. Dette bør bli et brukerrom hvor ikke bare rusavhengige kan injisere heroin, men at brukere av alle typer stoffer har tilgang. Brukerrommet bør også være døgnåpent.

– Hvorfor skal vi ha Oslo som modell? Se til Vancouver, Zürich, Sydney, Frankfurt eller Barcelona. Det er ikke dokumentert et eneste overdosedødsfall i noe sprøyterom noe sted i verden. Her er det to punkter; først skal vi redde liv, for det andre få folk ut av rusavhengigheten.

Skadereduksjon
Argumentene om skadereduksjon og verdighet står også sterkt. Horn mener bydelssentrene passer ypperlig til slike brukerrom. Sentrene skal gradvis bygges opp. Det andre kommer i år, mens det neste i 2013.

– Jeg tror at hvis man hadde hatt en individuell spørreundersøkelse i bystyret hadde 80 prosent vært for et sprøyterom. Det er en liten gjeng som er proppen i systemet.

Horn presiserer at det ikke er en løsning i seg selv, men en del av en større løsning.

– Vi kommer alltid til å ha et problem med narkotika. Derfor er det synd at vi ikke kan få til dette nå.

Etter valget i 2015 ser Horn for seg at et sprøyterom er på ålass i Bergen. Han mener Høyre er på vippen, og at det er her viljen må komme fra.

– Kanskje de kan legge press på KrF, spør Horn.

Rusomsorg

Foto: Mathias Fischer

KrF sier nei
– Det kan vi slå fast aller først: Byrådsplattformen åpner ikke for at det blir etablert et sprøyterom i denne byrådsperioden, sier Lisbeth Iversen, byråd for sosial, bolig og områdesatsing.

Les hele reportasjen på side 8 – 15 i utgaven av Megafon for august.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**