La handelsgymnaset leve

Høyre har lyst til å legge ned Bergen Handelsgymnasium. Med det vil de bygge ned en av Bergens beste skoler, et levende fagmiljø og en historisk institusjon i byen vår.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Mathias Fischer

Foto: Marie Røssland

Det er i skolebruksplanen til fylkeskommunen at forslaget kommer. Amalie Skram videregående skole på Nygårdstangen skal huse elever som ønsker seg til sentrum. Likevel er det naivt å tro at man skal kunne flytte dette fagmiljøet fra en skole til en annen.

På de fleste parametre er BHG en skole som fungerer, og stadig blir bedre. I motsetning til de andre skolene som blir foreslått nedlagt, opplever BHG en økning i søkertall og stadig bedre resultater. Som elev på skolen har jeg mange ganger tenkt at Bergen Handelsgymnasium er en skole av den typen Venstre ønsker seg: En sterk og egen identitet med gode og selvstendige lærere.

I sin systemtenkning klarer Høyre kun å se grupper av elever og bygg de skal være i. Med det glemmer de å se etter den menneskelige dimensjonen og skolebyråd Harald Victor Hove sier at «vi kan ikke bevare skoler basert på nostalgi». Men denne ærverdige historien til BHG er noe som hver dag er med på å motivere elevene for å bli bedre og lære mer. Den følelsen du får hver morgen av å gå inn i foajeen til BHG har faktisk en verdi – ikke bare «nostalgi». BHG har X-faktoren, og jeg tror de fleste som har vært elever på skolen vet hva jeg snakker om.

Gode “Kong Oscar-skoler”
«Kong Oscar-skolene» på Tanks, Katten og BHG gjorde hverandre bedre, og en av grunnene til det at skolene var små nok til å ha en egen identitet og kultur, men store nok til å utvikle gode fagmiljøer. Store skoler er ikke alltid løsningen. Det er kanskje billigere enn små, så Høyre får råd til å kutte eiendomsskatten, men det er ikke den beste løsningen for elevene.

Jeg gikk ut av BHG i vår etter tre år på medier og kommunikasjon. Nå som jeg har begynt på Universitetet i Bergen, kan jeg se tilbake og forstå hvilken fantastisk skole dette er. Det er ikke nostalgi, det er fakta. Gode skoler må hylles og læres av. Ikke legges ned.

Mathias Fischer
Leder, Bergen Unge Venstre og tidligere elevrådsleder på BHG

Innlegget sto på trykk i Bergensavisen fredag 31. august.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**