– Offentliggjør 22. juli-forklaringene

I forrige uke ble politikernes forklaringer for 22. juli-kommisjonen offentliggjort, men embetsverkets forklaringer er fortsatt hemmelig. Venstre mener regjeringen også bør offentliggjøre embetsverkets forklaringer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


– Det er mulig at Hadia Tajik kan unnta forklaringen fra offentligheten, men det hadde vært klokt å offentliggjøre de, sa Trine Skei Grande på Dagsnytt atten 26. september.

– Dette er en offentlig utredning og en av de viktigste rapportene i Norges historie, påpekte Venstrelederen.

Avhengig av åpenhet
Venstre mener tilliten til 22. juli-kommisjonens rapport er avhengig av åpenhet rundt beslutningsgrunnlaget.

 Venstre vil at 22. juliforklaringene offentliggjøres

Venstre vil at 22. juliforklaringene offentliggjøres
Foto: Tormod Rossavik

– Å hemmeligholde byråkratenes forklaringer er en politisk vurdering, understrekte Grande. Hun mener Hadia Tajiks argument om at det vil få «langsiktige konsekvenser» dersom forklaringene offentliggjøres er syltynt.

— Jeg er uneig i at byråkrater ikke forteller sannheten dersom de vet at den kan offentliggjøres, sa Grande på Dagsnytt atten.

Dårlige argumenter fra Ap
– Denne saken føyer seg inn i rekken av dårlige argumenter Arbeiderpartiet har brukt gjennom tidene for å stritte imot offentlighet i forvaltningen og det politiske systemet. Venstre har en lang tradisjon for å foreslå offentlighet og vi har møtt motstand fra Arbeiderpartiet i de fleste av våre forslag, sa Grande.

Venstre håper regjeringen snur og velger å praktisere meroffentlighet. På NRKs nettsider kan vi lese at det «ifølge Kulturdepartementet gjelder ikke prinsippet om merinnsyn i denne saken». Dette er uforståelig for Venstre.

Få fram sannheten
– Da statsrådenes forklaringer ble offentlighet kunne vi lese at de i enkelte tilfeller skylder på sin administrasjon. Det gir oss ekstra stor grunn til å offentliggjøre embetsverkets forklaringer for å få fram hele sannheten, understreket Grande.

Hør eller se hele debatten på Dagsnytt atten her (44 min ut i sendingen).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**