Da Bergen Tomteselskap i sin tid skulle selge tomten på Natlandsmarken, stilte de krav til at 25 prosent av boligene skulle være passivhus.
Gravdal Bygg fikk kjøpe tomten, med en avtale om at 15 boliger skulle få passivhusstandard. Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med vanlige hus.
I dag er boligene ferdige og innflyttet. Men ikke ett eneste av husene er bygget som passivhus.
Veldig beklagelig
Det reagerer Venstre-politiker Julie Andersland på.
– Jeg synes det er veldig beklagelig. Det er nok et eksempel på prosjekter som skal være miljøvennlige, men som ikke blir realisert. Det er veldig synd, og viser innstillingen byrådet har til klima og miljø. Det er mange fine planer og store ord, men når det kommer til gjennomføringen, svikter det, sier hun.
I flere av husene er første etasje bygget som passivhus, men ikke resten.
– Det lå inne som en klar føring at det skulle realiseres som passivhus. Det er rart at ikke utbygger har fulgt opp elller fått pålegg om å følge opp det kravet, sier Andersland.
Alle kommunale bygg som passivhus
Hun mener utbygger ikke burde sluppet unna kravet om å bygge passivhus.
– Alle kommunale nybygg bør være lavenergi eller passivhus. På sikt vil du spare driftstutgifter ved å ha et passivhus. Om prisen på boligen blir litt høyere i utgangspunktet, vil de som bor der spare det på løpende strømutgifter. Å bygge som passivhus vil ikke være mindre attraktivt, særlig ikke med den prisstigningen man ser på boliger, sier Venstre-politikeren.
Men det er nettopp prisen som gjør at passivhuskravet ble droppet. Filip Rygg sier byrådet ikke kunne gjøre noe for å hindre at prosjektet ble droppet. Passivt, mener Venstre.
Les hele saken på BT.no her.