Forsvar for den nye ekteskapsloven

I dette innlegget skriver Trond Wathne Tveiten om den nye ekteskapsloven.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**

Trond W. Tveiten

Foto: Ukjent

Av og til har jeg lurt på hvordan skal jeg kjempe for å beholde den nye ekteskapsloven, men da jeg leste innlegget fra Trygve Einar Gjerde i BA 6. oktober, gikk det opp for meg at dette ikke kommer til å bli noe som helst problem. Motstanderne av ekteskapsloven sprer nemlig dårlig publisitet rundt og motargumenter mot sin egen sak helt på egen hånd. Noe som går igjen hos motstanderne av ekteskapsloven er en slags religiøs dommedagsstemning. Dette funket kanskje i Norge i 1512, men ikke i et utdannet samfunn i 2012.

Loven om tilbakevirkende kraft er ikke aktuell i denne saken. Ditt ekteskap endrer ikke karakter bare fordi flere mennesker får lov til å gifte seg, Gjerde. La meg illustrere dette med et eksempel: Hvis kun hvite mennesker hadde hatt ytringsfrihet og myndighetene bestemte seg for å gi svarte den samme rettigheten, så hadde ikke du mistet noen rettigheter i det hele tatt.

Nina Karin Monsen forsøkte å kjøre saken for domstolene, også i Strasbourg, uten hell. Ingen som fikk saken i hendene dømte i hennes favør. Da er det kanskje på tide å ta hintet. Nå er det heller ikke slik at alle gifter seg kristent, slik som deg, Gjerde. Det finnes en rekke andre religioner som har sine ritualer, i tillegg til ikke-religiøse folk, som har sine. Skulle man ha fulgt din logikk, så hadde ingen av deres ekteskap vært gyldige ekteskap, siden de ikke tilhører den evangelisk-lutherske kirke. Mener du virkelig at alle ekteskap utenfor den evangelisk-lutherske kirken ikke er gyldige ekteskap ifølge grunnloven?

Det både du og andre motstandere mot den nye ekteskapsloven snart må forstå, er at det er lenge siden den evangelisk-lutherske kirken hadde monopol på ekteskapsloven. Den forrige ekteskapsloven, selv før den nye ekteskapsloven kom og inkluderte homofile, var ikke knyttet opp mot en viss religion; ekteskapene var gyldige uansett religiøst eller ikke-religiøst ståsted.

Kampen for den nye ekteskapsloven minner veldig mye om Wergeland sin kamp mot Jødeparagrafen. Jeg er stolt av å kunne fortelle mine utenlandske venner at vi i Norge vant frihetskampen mot trangsynte konservative krefter. Måtte friheten også vinne i fremtiden og ære alle de som ble drept, hånet og trakassert på veien. Mange homofile har endt sitt liv i selvmord, så deler av kristen-Norge har mye blod på sine hender.

Et homofilt ekteskap er like mye verdt som et heterofilt ekteskap. Helt til slutt vil jeg gjerne parafrasere den amerikanske komikeren Wanda Sykes: "Hvis du ikke liker ekteskap mellom to av samme kjønn, så la være å gifte deg med en av samme kjønn. Så utrolig enkelt er det."

Innlegget sto på trykk i Bergensavisen lørdag 21. oktober.

Trond Wathne Tveiten
Vararepresentant til bystyret i Bergen
Leder, Laksevåg Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 10 år siden.**