Formuesskatten må avvikles og arveavgiften fjernes

– Venstre er av den oppfatning at formuesskatten stimulerer til forbruk i stedet for sparing, og til investering i eiendom eller i utenlandske aksjer i stedet for i norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. Den bør fjernes, mener Venstre-nestleder Terje Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Terje Breivik

Foto: Bård Ek

– Formuesskatten er en betydelig belastning for næringslivet, spesielt for nystartede bedrifter, sier nestleder i Venstre Terje Breivik til NTB.

I tider med økonomisk uro er det viktig at bedrifter som har bygget opp egenkapital, noe eierne i dag blir straffet for gjennom formuesskatten, mener Venstre.

– Venstre ønsker at nordmenn som ønsker å investere og eie i Norge ikke skal få dårligere vilkår enn utenlandske og statlige eiere. Derfor vil Venstre at formuesskatten reduseres ved en gradvis økning av bunnfradraget og en lavere verdsettelse av aksjer, sier Breivik.

– På samme måte som formuesskatten, rammer arveavgiften ofte urettferdig, spesielt ved arv av familieeiendommer og ved generasjonsskifte i bedrifter. Med dagens arveavgiftssatser har mange ikke råd til å overta en eiendom eller en bedrift som har vært i familiens eie i generasjoner. Derfor foreslår Venstre at arveavgiften fjernes helt, sier Breivik.

Les også om arveavgiften i DN: meningsløs bruk av skatter og avgifter

Konkret foreslår Venstre å:
•Øke bunnfradraget i formuesskatten med 130 000 kroner til 1 000 000 kroner.
•Gjeninnføre en aksjerabatt med 10 % i formuesbeskatning av aksjer.
•Innføre fritak for formuesbeskatning av formue som er utbetalt som erstatning etter alvorlige skader og som forvaltes av Overformynderiet.
•Gå mot regjeringens forslag om skjerpet formuesskatt knyttet til næringseiendom og sekundærbolig.
•Avvikle hele arveavgiften.

Samlet innebærer dette lettelser i formuesskatt og arveavgift på om lag 2,6 mrd. kroner i 2013.

Les mer i Venstres alternative statsbudsjett for 2013 som du kan laste ned her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**