Kommunesammenslåing?

Adresseavisen tok i forrige uke opp spørsmålet om fremtidig kommunestruktur i Trøndelag. I den forbindelse fulgte KlæbuPosten opp saken og stilte gruppeleder Paal Christian Bjønnes noen spørsmål som avisa ønsket svar på. Her kan du lese hans svar om kommunesammenslåing.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Klæbuposten

Foto: Klæbuposten

Hva er din personlige holdning til en slik region?
Spørsmål om kommunegrenser setter alltid følelsene i sving. Det handler ofte om identitet og tilhørighet, og samtidig handler det om hvordan det offentlige skal drives. Jeg mener at vi ikke skal bevare kommunegrensene for kommunegrensenes skyld. Både kommunen og kommunestrukturen må være utformet slik at vi innbyggere får gode offentlige tjenester som barnehage, skole, helse og omsorg — uansett hvor de bor. Viktige elementer for å yte gode tjenester er økonomi og dyktige fagfolk og fagmiljøer.
Om Klæbu er tjent med å være del av en region som skissert er vanskelig å svare på fordi vi ikke har noe grunnlag for å si hvordan dette vil slå ut for oss. Jeg ser gjerne at dette utredes slik at vi har fakta å diskutere ut fra.

Hva er partiets standpunkt?
I Klæbu Venstre finner du både tilhengere og motstandere av kommunesammenslåing. I vårt program for denne kommunevalgperioden har vi ikke gått inn for sammenslåing, men vi ønsker samarbeid over kommunegrensene når dette gir bedre tjenester til innbyggerne eller ved behov for større fagmiljøer for de ansatte i kommunen.
Venstres hovedorganisasjons forslag til stortingsvalgprogram skal behandles på landsmøtet nå i april. Venstre vil flytte flere avgjørelser nærmere den avgjørelsen gjelder. Dette handler ideologisk om maktfordeling, desentralisering og å sette folk først. I mange kommuner har de ikke lenger mulighet til å ta et helhetlig grep om næringsutvikling, miljøpolitikk, arealdisponering og stadig mer kompliserte og kompetansekrevende offentlige tjenester, blant annet innen helse og omsorg.
Venstre vil på Stortinget foreslå en kommunereform der flere oppgaver blir desentralisert fra staten til kommunene. En slik reform krever en ny kommunestruktur som gir større kommuner med større ansvar enn i dag, spesielt innen velferdstjenester og helsevesen. Dette vil gi mulighet for behandling, pleie og omsorg og politiske løsninger i folks nærmiljø basert på lokalkunnskap. I dag er kommunenes inntektssystem innrettet slik at små kommuner som slår seg sammen kan tape økonomisk. Det må derfor bli økonomisk gunstig for kommuner å slå seg sammen.

Vil du gå for en kommunesammenslåing?
Et svar på det avgjøres av hvilke konsekvenser en kommunesammenslåing får for innbyggerne. Hverken partiet Venstre eller jeg svarer kontant ja eller nei uten å ha fagkunnskap å støtte oss på. Før dette blir aktuelt må det gjennomføres nøye analyser som belyser fordeler og ulemper ved de nye kommunene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**