Uttalelse: Norge må jobbe aktivt mot kjønnsbasert vold

Vold mot kvinner må bekjempes internasjonalt. Venstre utfordrer Regjeringen til å spille en mer aktiv rolle i den internasjonale kampen mot kjønnsbasert vold.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Uttalelse fra Venstres sentralstyre 8. mars 2013:

 Én av tre kvinner i verden vil i løpet av livet bli slått, voldtatt eller på annen måte bli mishandlet.

Én av tre kvinner i verden vil i løpet av livet bli slått, voldtatt eller på annen måte bli mishandlet.
Foto: microsoft

Én av tre kvinner i verden vil i løpet av livet bli slått, voldtatt eller på annen måte bli mishandlet. Årets møte i FNs kvinnekommisjon 4.-15. mars handler om Vold mot kvinner. Det blåser en sterk vind mot likestilling over kloden, og dette arbeidet i FN møter store utfordringer. Det gir også norske myndigheter et ekstra ansvar. Venstre krevet at den norske Regjeringen kommer mer aktivt på banen, spesielt i det internasjonale arbeidet.

Ifølge Verdensbanken forårsaker kjønnsbasert vold like mye død og helseproblemer for kvinner mellom 15 og 44 år som kreft. De som overlever seksualisert vold, får ofte permanente fysiske og psykiske skader. I noen kulturer anses voldtektsofre å være uegnet for ekteskap. Sosiale stigma fører til utstøtelse fra familie og partnere. Mange kvinner blir atskilt fra barna og blir tvunget til å flytte fra hjemstedet.

Kjønnsbasert vold er et problem også i Norge, hvor mer enn hver fjerde kvinne oppgir at de har blitt utsatt for vold i nåværende eller tidligere forhold. Nesten hver tiende kvinne oppgir å ha vært utsatt for livstruende vold, og nær hver tiende kvinne har vært utsatt for voldtekt (NIBR 2005).

Kvinners rettigheter, likestilling og vold henger sammen. Alle former for overgrep, hinder for deltakelse i politikk og samfunnsliv, vold i nære relasjoner til voldtekter som våpen i krig, bygger på et menneskesyn som diskriminerer mellom kjønn. Venstre mener dette er grunnleggende brudd på menneskerettigheter.

Å bekjempe kjønnsbasert vold krever dyp sosial endring. Dette er vanskelig, men ikke umulig. Første steg er å nekte ethvert samfunn retten til å si at vold mot kvinner er «en del av kulturen». Det finnes like lite en kulturell begrunnelse for vold mot kvinner som for slaveri og folkemord. Men det krever solid og målrettet innsats, og at stater og hele samfunn spiller på lag. Både nasjonalt og internasjonalt.

Venstre mener regjeringen må:
Være en aktiv politisk bidragsyter i FN- fora og andre internasjonale organisasjoner, i en tid hvor den politiske motstanden mot kvinners rettigheter og likestilling blir stadig sterkere.
Sette temaet på dagsorden i møte med alle statsledere og politikere i andre land
Støtte grasrotbevegelser og sivilsamfunnsorganisasjoner i arbeidet mot kjønnsbasert vold, både nasjonalt og internasjonalt.
Følge opp Voldtektsutvalgets anbefalinger om blant annet opprettelse av en spesialisert enhet i Politiet mot seksualisert vold.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**